Eerste hulp bij een lekkende tent
Methodes om je tent waterdicht te maken
Wij zetten de methodes om je tent waterdicht te maken even voor je op een rijtje:
- De naden afdichten: Hiervoor gebruik je een naadafdichtingsmiddel, dat voorkomt dat er vocht door de naden heen kan sijpelen.
- De tent impregneren: Gebruik hiervoor impregneermiddel.
Wij zullen elke stap voor je toelichten, zodat je er straks weer warm en vooral droog bij ligt in je tent.






De naden afdichten
Als je tent bij de naden gaat lekken dan kan het zijn dat de kit tussen de naden is versleten. De meeste tenten worden geleverd met getapete naden maar na verloop van tijd kunnen deze gaan slijten. Bij katoen heb je dit probleem niet, daar worden namelijk de naden gekapt gestikt waardoor het helemaal geseald wordt. Ook bij nylon tenten zijn de naden gepakt gestikt maar bij nylon tenten kan het wel zijn dat de naden gaan lekken. Als je hebt gevonden welke naad lekt dan kun je de volgende stappen volgen om de naad af te dichten.
Wat heb je nodig?
- Een oude lap
- Schoonmaakalcohol
- Naadafdichting
- Een doek waar je op mag morsen
Afdichten in 6 stappen:
- Bepaal wat voor naadafdichting je nodig hebt. Dit is afhankelijk van de stof van je tentdoek. Is je tentdoek met siliconen behandeld, dit is vaak bij nylon tenten het geval, of is deze met polyurethaan behandeld, dat is bij polyesther tenten het geval. Voor een tentdoek dat met siliconen is afgewerkt heb je de Silnet Silicone Seam Sealant nodig en bij een polyurethaan heb je de Gear Aid Seamgrip nodig.
- Zorg dat je goed licht hebt bij dit klusje, je moet alle naden goed kunnen zien. Zet je tent dus op een droge zonnige plek of in een kamer met goed licht. Zorg ook dat het niet te koud is, bij lage temperaturen droogt het middel namelijk niet goed. Je dicht de naden aan de binnenkant van het doek van de buitentent. Het is dus handig om het tentdoek binnenstebuiten op te zetten zodat je makkelijker bij de naden kan.
- Maak de naden voorzichtig schoon met de doek en ontsmettingsalcohol.
- Breng de naadafdichting aan op de naden die lekken.
- Als er een naad lekt, is er kans dat de anderen ook gaan lekken. Dus je kan er voor kiezen om meteen op alle naden naadafdichting aan te brengen.
- Zorg dat de naadafdichter volledig is opgedroogt voordat je de tent opbergt
Neem voor de zekerheid een flesje naaddichter mee als je met de tent weg gaat. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.


De tent impregneren
De tenten die wij bij Soellaart verkopen worden in de fabriek al geïmpregneerd. Bij tenten die gemaakt zijn van nylon of polyesther komt het weinig voor dat deze gaan lekker. Katoenen tenten kunnen wel na verloop van tijd gaan lekken. Daarbij is het advies om de tent ongeveer vijf jaar na aankoop opnieuw te impregneren. Het is namelijk beter om lekken te voorkomen dan om het tegen te gaan. Als je een katoenen tent hebt dan kan je het beste prepetine gebruiken, een fles prepetine van een liter is voor een tentdoek van ongeveer 12m². Wil je voor nood iets meenemen op vakantie dan kan je impregneerspray gebruiken. Je kan dit gebruiken om het lekkende plekje mee te behandelen. Maar dit is meer een laatste redmiddel wanneer je de tent nog een laatste keer mee wilt nemen op vakantie. Polyesther tenten zijn helemaal waterdicht gemaakt dus daar zal je geen lekkend tentdoek krijgen. Het doek van een polyesther of nylon tent zal niet gaan lekken, eventueel na 30 jaar gebruik. Als je tent bij de naden gaat lekken dan kan het zijn dat de kit tussen de naden is versleten. De meeste tenten worden geleverd met getapete naden maar na verloop van tijd kunnen deze gaan slijten. Bij katoen heb je dit probleem niet, daar worden namelijk de naden gekapt gestikt waardoor het helemaal geseald wordt. Ook bij nylon tenten zijn de naden gepakt gestikt maar bij nylon tenten kan het wel zijn dat de naden gaan lekken. Als je hebt gevonden welke naad lekt dan kun je de volgende stappen volgen om de naad af te dichten.
Wat heb je nodig?
- Prepetine
- Tuinslang
Impregneren in 6 stappen:
- Zet je tent buiten op en op een plek waar je beschikking hebt tot water. Later moet je de tent namelijk nog afspoelen.
- Sproei het impregneer middel op het tentdoek. Meestal komt het impregneermiddel al in een sproeifles, maar mocht dit niet het geval zijn, gebruik dan een plantenspuit.
- Om het middel goed in het tentdoek te krijgen kan je een zachte borstel of spons gebruiken om het impregneermiddel goed uit te smeren.
- Laat het impregneermiddel even inwerken. Meestal staat op de fles hoe lang dit moet inwerken en is afhankelijk van welk middel je gebruikt.
- Spoel de tent af met water. Je kan hiervoor de tuinslang gebruiken.
- Zorg dat de tent volledig is opgedroogt voordat je deze opbergt.
Heb je nog vragen?
Heb je andere vragen of ben je niet helemaal zeker van je stappen? Neem dan gerust contact op met Soellaart, onze outdoor specialisten kunnen je met al je vragen helpen.
Outdoorspecialist
Als er iemand iets weet over kamperen en hardware, dan is het Rob wel. Van tenten tot gasbranders, hij kan je alles vertellen over de producten en hoe je ze het beste kan onderhouden. Wil advies over een tent of andere kampeerbenodigdheden? Vraag dan naar Rob!