Hoe moet ik mijn slaapzak opbergen?

Hoe moet ik mijn slaapzak opbergen?

Je slaapzak is je trouwe metgezel op vele kampeertrips en andere avonturen. Het liefst wil je hem zo licht mogelijk, de temperatuur zo perfect mogelijk en een kleine pakmaat. Zeker als je een echte kampeerfanaat bent, wil je het liefst dat hij bijna geen ruimte inneemt. Maar, wat doe je met die perfecte slaapzak tussen je vakanties door? Om ervan verzekerd te zijn dat je slaapzak lang dezelfde hoge kwaliteit zal behouden, is het belangrijk om hem op de juiste manier op te bergen. In deze blog geven wij je informatie over hoe en waarom je je slaapzak het beste kunt opruimen, om te zorgen dat hij optimaal blijft functioneren.

Gepubliceerd op 22 augustus 2022
Hoe moet ik mijn slaapzak opbergen?

Je slaapzak opbergen in vier stappen

Er zijn vier stappen die je moet volgen om te zorgen dat je je slaapzak op de juiste manier opruimt. 

  1. Allereerst haal je je slaapzak uit de zak.
  2. Zorg dat hij helemaal goed droog is.
  3. Berg hem op in een grote zak van ademend katoen of gaas, waar hij losjes in wordt gestopt.
  4. Bewaar hem op een koele en droge plek.

Het is heel belangrijk om deze stappen te volgen, zeker voor slaapzakken die worden meegenomen tijdens het backpacken. Ze worden dan sterk samengeperst om ze mee te kunnen nemen. Het maakt niet uit of de slaapzak met donzen of een synthetische isolatie is, in beide gevallen moet hij losjes worden opgeborgen.

We leggen de vier stappen hieronder verder voor je uit. 

Waarom kan ik mijn slaapzak niet in een kleine compressiezak opbergen?

De reden waarom je slaapzak je zo lekker warm houdt ‘s nachts is de ‘opgeflufte’ isolatie. Hierdoor komen er luchtdeeltjes tussen de isolatie die je lichaamswarmte vast kunnen houden. Je zult ook merken dat als je je slaapzak niet goed opschudt nadat je hem uit de compressiezak haalt, hij je niet zo warm houdt. Als je zonder slaapmatje in je slaapzak gaat liggen druk je de isolatie plat met je lichaamsgewicht en houdt de slaapzak je niet meer goed warm.

Zowel synthetische als donzen isolatie blijft goed functioneren nadat het een tijdje strak is opgeborgen. Het is alleen wel zo dat nadat het samenpersen heel vaak heeft plaatsgevonden de isolatie minder veerkrachtig wordt. Daarom is het belangrijk om je slaapzak nooit een aantal maanden in een compressiezak of andere kleine tas op te bergen, omdat de isolatie dan niet meer terug kan komen in zijn originele staat. Synthetische isolatie functioneert vaak slechter dan dons als het lange tijd is opgeborgen, maar beide soorten beschadigen erdoor.

Hoe weet ik zeker dat mijn slaapzak echt droog is?

Het is belangrijk om je slaapzak goed te drogen omdat er anders kans is dat er schimmelvorming optreedt op de buitenkant en tussen isolatie. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Om er zeker van te zijn dat hij droog is laat je je opengeritste slaapzak 6 tot 8 uur uithangen. Dit kan bijvoorbeeld over een gespannen lijn of aan een grote hanger. Hang hem in een overdekte buitenruimte en zorg dat hij niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Zonlicht kan de stof namelijk aantasten. Hij droogt het beste als je de slaapzak eerst vier uur binnestebuiten keert en hem daarna weer omdraait en nogmaals vier uur laat drogen. Als de stof waterdicht is, is het essentieel om te doen. Bij waterdichte stof wordt de afvoer van vocht belemmert en moet de binnenkant dus extra goed drogen. Heb je geen buitenruimte beschikbaar? Dan kun je je slaapzak ook binnen uithangen. Zorg er dan voor dat het daar droog is en een constante temperatuur. Je kunt dan bijvoorbeeld een ventilator of lucht ontvochtiger gebruiken, die zal het droogproces ondersteunen. Eventueel kan je ook een droger gebruiken, het is wel aangeraden om dan een professionele droger te gebruiken omdat reguliere drogers niet groot genoeg zijn. Gebruik twee of drie tennisballen, die zullen ervoor zorgen dat de isolatie goed wordt opgeschud en gelijkmatig droogt. Zet de droger altijd op een laag temperatuurniveau en controleer af en toe tijdens het proces om te voorkomen dat de slaapzak wordt aangetast door de hitte of het draaien.

Hoe vaak moet ik mijn slaapzak wassen?

Ook als je geen schimmelproblemen met de slaapzak ondervindt, is het een goed idee om de slaapzak af en toe te wassen. Dit is nodig omdat lichaamsvocht en transpiratie de isolatie minder goed laten functioneren. Ook ander vuil heeft nadelig effect op de isolatie. Wassen zorgt ervoor dat je slaapzak weer optimaal functioneert door de opschudding van de isolatie, als je het op de juiste manier droogt na het wassen. Fanatieke backpackers raden wij aan om de slaapzak een keer per seizoen te wassen. Voor de meeste mensen volstaat het om de slaapzak een keer per jaar te wassen.

Waar ruim ik mijn slaapzak op?

Je hebt een ruime plek nodig om je slaapzak op te bergen. De beste opbergzak is namelijk groot, zodat de slaapzak er losjes in kan worden gestopt. Hij moet zo groot zijn dat de vulling niet wordt samengedrukt, zodat er luchtcirculatie mogelijk is. Vaak wordt er een opbergzak bijgeleverd, als dit niet zo is kun je eventueel ook een grote kussensloop gebruiken. Toch is het altijd beter om een echte opbergzak te gebruiken, omdat deze altijd groter zijn dan kussenslopen. De beste keuze is een opbergzak van rond de 90L, gemaakt van gaas of van katoen. Je slaapzak verdient een goede opbergplek, zodat hij heel lang goed blijft. Extreme temperaturen en vocht zijn beide slecht voor je slaapzak, dus vochtige kelders en onverwarmde zolders zijn geen optie. Zoek naar een droge plek in een temperatuur gereguleerde ruimte, waar geen extreme temperatuurswisselingen zijn. Een plekje in je kast zou het beste zijn, die eer verdient je slaapzak ook!

Heb je nog vragen?

Heb je meer vragen over hoe je je slaapzak verzorgt of hoe je hem moet drogen? Of ben je op zoek naar een nieuwe slaapzak? Je bent altijd welkom bij Soellaart, onze outdoor specialisten staan altijd voor je klaar. 

Rob

Outdoorspecialist

Als er iemand iets weet over kamperen en hardware, dan is het Rob wel. Van tenten tot gasbranders, hij kan je alles vertellen over de producten en hoe je ze het beste kan onderhouden. Wil advies over een tent of andere kampeerbenodigdheden? Vraag dan naar Rob!