Snowboard keuzehulp

Snowboard keuzehulp

Welke snowboard past bij mij?

Gepubliceerd op 14 november 2023
Snowboard keuzehulp

Ga jij je eerste snowboard kopen of ben je toe aan een ander snowboard? Dan kan de informatie een beetje overweldigend zijn. Er zijn een heleboel termen die voor jou nieuw kunnen zijn. En wat is dan goed voor jou? Wij zullen alles voor jou op een rijtje zetten om te helpen bij jou keuze.


Er zijn verschillende snowboard stijlen, die slaan op waar je het snowboard voor gaat gebruiken en dus wat voor snowboard je nodig hebt. De keuze van je snowboard stijl is helemaal gebaseerd op je eigen wensen. Wij zullen de snowboard stijlen uitleggen: 

 • Bij All Mountain gaat het om het ontwikkelen van een all-round stijl. Dat betekent eigenlijk dat je op alle terreinen kan snowboarden, zowel on-piste als off-piste. All mountain wordt over het algemeen gezien als een goed snowboard voor beginners. Als je bijvoorbeeld nog niet helemaal zeker bent van welke snowboardstijl bij jou past dan kan je dat met een all mountain snowboard gaan uitzoeken.
 • Freestyle houdt in dat er stunts en tricks worden gedaan met het snowboard. Het kan dus ook wel als de meest extreme snowboard stijl worden gezien. Er zijn freestyle boards die speciaal worden gemaakt voor in de halfpipe of voor rail slides. Het is bij deze boards belangrijk dat het snowboard flexibel is. Deze boards zijn vaak korter, breder en stabieler dan een freeride board.
 • Freeride boards zijn met name om off-piste mee te rijden. Daar is de sneeuw wat zachter en daar wil je niet in zakken.

Vormen van het snowboard

De vorm van het snowboard gaat om hoe het board eruitziet vanaf de bovenkant. Ook hier zijn verschillende vormen van een board. 

 • Directional: Deze boards hebben een wat langere spitse nose. Deze vorm zie je vaak bij all-mountain en freeride snowboards.
 • True twin: Deze boards zijn exact hetzelfde bij de nose en tail. Deze vorm zie je het meeste bij freestyle boards omdat ze geschikt zijn voor park, rails en kickers.
 • Directional twin: Deze boards hebben de symmetrie van de twin maar de bindingen staan  meer naar achter waardoor je zoals bij de directional een langere nose hebt. Deze vorm is goed als je tijdens het freeriden ook wat tricks wilt doen.
 • Asymmetrical: Deze boards hebben een vernauwende sidecut, waardoor carven makkelijker is.
 • Tapered: Deze boards hebben een brede nose maar een worden smaller bij de tail. Dit is een geschikte vorm voor freeride boards en heeft veel drijfvermogen.

Lengte van het board

De lengte van je board moet passen bij je eigen lengte, gewicht en schoenmaat, maar is ook afhankelijk van je wensen. Wil je bijvoorbeeld vooral snowboarden op hoge snelheid, dan heb je een langer board nodig. Freestyle snowboards worden vaak iets korter gekozen. Vaak wordt aangegeven dat je snowboard tot je kin moet komen om de goede maat te hebben. Maar als je net begint met snowboarden dan kan je ook voor een korter snowboard gaan omdat het boarden dan wat makkelijker is. 

Bij het zoeken van een snowboard kom je naast de snowboard stijl ook de spanning van de snowboards tegen. De spanning heeft ook effect op het gebruik van je board. Wij zullen de verschillende boards toelichten:

 • Camber boards zijn de traditionele boards. Hier komt het midden iets van de grond en raken de zijkanten wel de sneeuw. Met deze boards heb je veel grip op bijvoorbeeld een ijzige piste of in een halfpipe. Je kan met een camber board ook makkelijk de bocht in snijden.
 • Rocker boards (of reverse camber) hebben een tegenovergestelde spanning. Dat betekent dat bij de rocker boards het midden de sneeuw raakt en de zijkanten omhoog staan. Deze boards geven minder weerstand en hebben als voordeel dat je makkelijker bochten kan maken.
 • Flat boards zijn zoals de naam al doet vermoeden plat, behalve de tail en de nose van het board.
 • Hybride snowboards combineren camber en rocker boards om zo een goed all-round board te maken. Als je deze boards van de zijkant ziet dan heeft het board een golvende vorm.

De flexibiliteit van het snowboard

 • Flexibele snowboards (1-4) zijn buigzaam en het beste voor beginners en freestyle boarders. Door de flexibiliteit is het makkelijker om bochten te maken
 • Een Medium stijf board (5-7) zijn de meest veelzijdige snowboards. Deze boards zijn perfect voor all-mountain en voor grotere obstakels in het park.
 • De stijve boards (8-10) zijn voor splitboarden en freeriden het meest optimaal. Deze boards zijn echt voor krachtige rijders die goede controle willen hebben.

Bindingen

Het is aan te raden om niet te bezuinigen op je bindingen. Als je eenmaal het perfecte board hebt gevonden moet je ook de perfecte bindingen erop monteren. Dit kan echt het rijplezier maken of breken namelijk. Ben je een beginner, dan kan je het beste voor flexibele bindingen kiezen. Als je als rijder beter wordt en meer snelheid hebt dan kan je kiezen voor een all-mountain binding. Wil je veer off-piste in de poedersneeuw en ben je dus een freerider? Kies dan voor een stijve binding. Ben je een freestyler dan kan je het beste kiezen voor lichte en flexibele bindingen met een kortere highback. Zorg er altijd voor dat je de juiste maat koopt. Je snowboardbinding moet namelijk perfect aansluiten op je snowboardschoen. Maar het is ook belangrijk dat je naar je snowboard kijkt voor het bevestigingssysteem. Je hebt een channelsysteem waaraan je twee schroeven bevestigd of het traditionele systeem met 12 inserts waarin vier schroeven bevestigd door de binding disk.

Kom langs!

Ben je toch nog niet helemaal zeker van je keuze? Of wil je alle verschillende boards even in het echt zien? Kom vooral langs. Wij kunnen je advies geven en kunnen al je vragen beantwoorden. Zo ga je altijd met het juiste board naar huis.

Pim

Outdoorspecialist

Maak kennis met Pim, onze deskundige op het gebied van snowboarden bij Soellaart Outdoor & Wintersport. Met zijn jarenlange ervaring en gepassioneerde toewijding aan de sport, zal hij je helpen de juiste uitrusting te vinden die perfect aansluit op jouw stijl en niveau. Maar dat is nog niet alles - Pim beschikt over een indrukwekkende kennis van al onze producten. Of je nu op zoek bent naar ski's, wandelschoenen of een nieuwe rugzak, Pim is dé persoon om advies aan te vragen.