Onderhoud waterdichte jassen

Onderhoud waterdichte jassen

Wat is nu de juiste manier om een waterdichte jas te onderhouden?

Gepubliceerd op 12 februari 2021
Onderhoud waterdichte jassen

Een waterdichte jas beschermt het beste tegen regen en sneeuw. Dankzij het membraan of coating zijn jassen waterdicht en ademend tegelijk. Regenwater kan niet door de stof naar binnen, maar transpiratievocht kan wel naar buiten. Dit zorgt voor het ademend vermogen. Wat is nu de juiste manier om een waterdichte jas te onderhouden? 

Onderhoud waterdichte jas

Een waterdichte jas houdt je droog dankzij het membraan of dankzij de waterdichte coating. In dat laatste geval is de buitenstof meestal behandeld met een Durable Water Repellency finish (DWR) die ervoor zorgt dat het regenwater afparelt. Naast een goede ademende werking heeft een goede DWR laag ook een vuil-afwerende functie. Deze finish zal echter na verloop van tijd afnemen in effectiviteit. Om de eigenschappen op de lange termijn optimaal te laten functioneren, is het belangrijk om je jas regelmatig te onderhouden. Daarnaast zijn er waterdichte jassen die je dankzij het membraam droog houden. Gore-Tex is het meest bekend, maar steeds meer merken ontwikkelen hun eigen membraan, zoals Futurelight van The North Face. Ook deze jassen kun je wassen en impregneren.

Kies voor een wasbeurt

Het is goed voor je waterdichte jas om hem regelmatig te wassen, hierdoor blijven de poriën schoon en dat komt het ademend vermogen van je jas ten goede. Was je jas minimaal 1 keer per seizoen (2 x per jaar). Regulier wasmiddel is niet geschikt voor het reinigen van waterdichte jassen. Gebruik speciaal wasmiddel voor waterdichte jassen, deze tasten de DWR impregnatie en de coating niet aan. Daarnaast laten ze geen residu achter. Dit kan de poriën namelijk verstoppen en het ademend vermogen teniet doet. De meeste jassen mogen na het wassen in de droogtrommel voor het beste resultaat. Volg altijd de wasvoorschriften. De meeste merken raden reiniging door de stomerij af, omdat de daar gebruikte middelen het membraam of de coating kunnen beschadigen waardoor de waterdichtheid aangetast wordt. Impregneren is pas nodig wanneer je merkt dat het water niet meer van de jas afparelt. Dit kunt je eenvoudig zelf doen met de juiste middelen. 

Gore-Tex waterafstotend maken

Maak je Gore-Tex jas weer water-en vuilafstotend in een wasbeurt. Gebruik hiervoor de Wash + Repel 2 in 1. De waterafstotende eigenschappen zijn door warmte (wasdroger, strijkbout of verwarming) te activeren.

 

Reiniging,-en impregneermiddel

Wij verkopen reiniging,- en impregneermiddelen van Organotex, NIK-WAX en GRANGERS. Voor de impregnatie bestaat er de keus tussen een middel voor in de wasmachine of een spray.

De impregnatiemiddelen van Granger’s worden in hun sterkte geactiveerd door verhitting. Dit kan door middel van strijken of door de jas in de droger te drogen, afhankelijk van het wasvoorschrift. Het voordeel van deze impregnatie is dat je slechts één keer hoeft te impregneren en vervolgens de impregnatie tot 10x toe kunt heractiveren door de jas na het wassen wederom te verhitten. Granger’s heeft ook een 2 in 1 product wat in één wasbeurt, zowel reinigt als impregneert. De effectiviteit hiervan is wel minder dan wanneer je apart wast en impregneert. 

Organotex

Nieuw in ons assortiment zijn de biologisch afbreekbare onderhoudsmiddelen van Organotex.

 

Onderhoud softshells

Een softshell kun je eenvoudig zelf wassen met dezelfde middelen die gebruikt worden voor het wassen van waterdichte jassen. Na het wassen is de softshell opnieuw waterafstotend te maken door deze nogmaals te wassen met NIK-WAX SOFTSHELL PROOF.

Onderhoud donsjassen

Veel mensen vinden het spannend, maar ook een donsjas kun je eenvoudig zelf wassen. Het belangrijkste hierbij is dat je een DONSWASMIDDEL gebruikt. Gewoon wasmiddel ontvet het dons waardoor het risico bestaat dat het dons door de stof naar buiten komt. Het drogen van een dons jas doe je bij voorkeur in de droogtrommel met een paar tennisballen. Op deze manier wordt het dons los geklopt waardoor u weer een “fluffie” jas krijgt. Bij drogen aan de lucht willen er nog wel eens clustertjes dons blijven zitten die niet goed drogen. Dit heeft effect op zowel de isolatie als het uiterlijk van de jas, daarnaast kan dons dat niet goed gedroogd is onaangenaam gaan ruiken.

Dons jassen zijn in de regel niet waterdicht omdat de vele stiksels niet getapet zijn. Ook voor een donsjas bestaat er de mogelijkheid om de buitenstof waterafstotend te maken. Na het reinigen was je de donsjas nogmaals op een kort programma. Let op: de stof wordt hiermee waterafstotend, niet waterdicht! 

Verzorgen van G-1000 kleding

G-1000 is een stugge stof en het dichte weefsel (met uitzondering van G-1000 Air) maakt deze al behoorlijk windbestendig. Echter, door het aanbrengen van Greenland Wax, vervaardigd uit een mengsel van bijenwas en paraffine, maak je de stof nog meer winddicht, waterbestendig en nog slijtvaster. Door de wax te verwijderen, wordt de stof weer lichter en luchtiger. Let wel: Greenland Wax zorgt voor waterbestendigheid en niet voor waterdichtheid.

Aanbrengen van de wax

Neem een blok Greenland Wax en wrijf deze met lange en gelijkmatige vegen uit over de stof, zodat een dunne, gladde laag achterblijft. Je zult wellicht wat druk willen uitoefenen als je dit doet. Let er echter op dat het resultaat hierdoor niet te rommelig wordt.

Smelten van de wax

Gebruik een strijkijzer of föhn op de laagste stand om de hitte te reguleren en om de wax in de stof te smelten. Opnieuw maak je lange en gelijkmatige bewegingen. Greenland Wax smelt tussen 55°C en 60°C (131-140°F). Dus probeer de warmte van het strijkijzer rond deze temperatuur te houden – je wilt voorkomen dat de wax te vloeibaar wordt.

Contact

Heb je nog vragen over het onderhoud van je jas? Neem contact op met een van onze outdoorspecialisten voor persoonlijk advies.

Rob

Outdoorspecialist

Als er iemand iets weet over kamperen en hardware, dan is het Rob wel. Van tenten tot gasbranders, hij kan je alles vertellen over de producten en hoe je ze het beste kan onderhouden. Wil advies over een tent of andere kampeerbenodigdheden? Vraag dan naar Rob!