Hoe kies je de juiste slaapmat voor jouw vakantie?

Hoe kies je de juiste slaapmat voor jouw vakantie?

Hoe kies je de juiste slaapmat voor jouw vakantie?

Gepubliceerd op 1 mei 2022
Hoe kies je de juiste slaapmat voor jouw vakantie?

Om een goede nachtrust te hebben in de buitenlucht heeft een slaapmat twee belangrijke functies: demping en isolatie. Het is natuurlijk belangrijk dat je lekker ligt maar ook dat je de hele nacht warm wordt gehouden. Maar welke slaapmat is voor jou de beste keuze? Dat lees je in deze blog.

Welke type slaapmatten zijn er?

Er zijn verschillende soorten slaapmatten. Elke soort heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Daarnaast is het ook een hele persoonlijke keuze. 

Luchtslaapmatten (airmats)

Luchtslaapmatten of airmats zijn ideaal voor backpackers en lichtgewicht kampeerders. Deze moeten voor gebuik nog worden opgepompt. Vaak gaat dit met de mond, maar in sommige modellen zit een ingebouwde handpomp of een lichtgewicht pompzak. Deze zijn overigens ook los verkrijgbaar. 

Zelf opblazende matten (self inflating)

De zelf opblazende matten beiden een combinatie tussen schuimisolatie en lucht. Zoals de naam al zegt blazen deze slaapmatten zichzelf op. Door het ventiel open te zetten zuigt de mat zichzelf vol met lucht. Deze slaapmatten zijn doorgaans comfortabeler dan de uitsluitend luchtslaapmatten. Daarnaast zijn ze erg makkelijk in gebruik. Door het schuim is ook de isolatie goed en de stevigheid is nog af te stellen door de hoeveelheid lucht die je erin laat. Ben je een zijslaper? Dan is deze optie comfortabeler door het schuim.

Slaapmatten met gesloten cellen (Closedcell foam matten)

Deze slaapmatten zijn gemaakt van schuim met lucht erin. De matten kunnen het makkelijk worden meegenomen door ze op te rollen of te vouwen. Het voordeel van deze matten is dat ze extreem licht zijn maar tegelijkertijd ook erg stevig. Dit is namelijk het enige type mat die je aan de buitenkant van je rugzak kan dragen met de garantie dat hij niet stuk gaat. 

Schuim slaapmatten

Deze type slaapmatten zijn de koninginnen van comfort en een ultieme luxe op de camping. De schuim slaapmatten zijn te vergelijken met de slaapmatten met gesloten cellen, alleen dan een stuk dikker. In deze mat zit een ander soort schuim waardoor het een stuk comfortabeler ligt. Deze matten zijn ook uiterst goed geïsoleerd waardoor je bij lage temperaturen zelfs heerlijk warm ligt. Het is bijna alsof je je matras van thuis hebt meegenomen op vakantie. Ideaal voor de kampeerder die houdt van luxe of autokampeerders. 

 

Slaapmatten

Hoe kies je de ideale slaapmat?

Om de beste slaapmat te kiezen moet je rekening houden met meerdere factoren. De breedte, lengte, R-waarde en het gewicht bijvoorbeeld.

Hoe zwaar mag je slaapmat zijn?

Als je gaat backpacken dan moet je uitrusting natuurlijk licht zijn en zijn de airmats de beste optie. Daarnaast kan je ook gewicht besparen door een mummie of taps toelopende vorm te kiezen die het volume verminderen. De slaapmatten met gesloten cellen in korte lengtes zijn ook vrij laag in gewicht en daardoor een goede optie voor backpackers. Maakt het gewicht niet uit omdat je bijvoorbeeld met de auto op vakantie gaat, dan kan je comfort boven gewicht kiezen.

Hoe groot moet je slaapmat zijn?

De lengte van een gemiddelde slaapmat is 183 cm. Ben je wat langer dan gemiddeld? Dan raden wij aan om voor een langere slaapmat te kiezen, deze zijn meestal tussen 190 en 200 cm. Tijdens koude herfst- en winterreizen is het belangrijk dat je benen en voeten ook warm worden gehouden. Een wat kortere of driekwart lengte weegt wat minder maar daar passen de benen en voeten meestal niet op. Naast de lengte is ook de breedte belangrijk. De standaardbreedte van de matten zijn 51 cm. Maar de wat bredere mensen of onrustige slaper kan ook kiezen voor een bredere slaapmat, deze zijn 63 of 76 cm. Houd daarbij wel rekening met de breedte van je tent. Sommige slaapmatten hebben een hogere zijrand, dit wordt ook wel “rails” genoemd. Dit kan handig zijn als je veel draait of rolt in je slaap. 

Check altijd de R-waarde

Omdat isolatie een belangrijk aspect is van de slaapmatten moet je goed weten op wat voor vakantie je de slaapmat meeneemt. En zelfs in de zomer is goede isolatie belangrijk. De R-waarde van een slaapmat geeft aan wat het vermogen is om de warmtestroom te weerstaan. Hoe hoger de aangegeven R-waarde is, hoe beter de slaapmat je beschermt tegen koude oppervlakken. Een R-waarde van 1,0 is een minimale isolatie en een R-waarde van 11,0 of hoger geeft aan dat de mat zeer goed geïsoleerd is.

Welke accessoires heb ik nodig?

Om een goed voorbereid op reis te gaan hebben we nog een aantal accessoires voor je op een rijtje gezet. 

Reparatiekits

Een reparatiekit is een goed idee als je voor een luchtslaapmat hebt gekozen. Kijk goed of er een kit met de slaapmat wordt meegeleverd of dat je deze afzonderlijk moet aanschaffen. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe je een lekke slaapmat repareert voordat je het huis verlaat, voor het geval je deze in het donker moet repareren.

Pompzak

Om extra lucht in je slaapmat te krijgen, kun je het beste een slaapmat aanschaffen met een ingebouwde pomp of kies voor een pompzak. De pompzak heeft een extra functie, je kan deze namelijk ook gebruiken als waterdichte zak. Als alternatief voor de pompzak is er het pompkussen. Zoals de naam al doet vermoeden kan je dit accessoire gebruiken als kussen maar is ook een handpomp. Het kussen kan worden opgevouwen waardoor het ook handig is om mee te nemen.

Extra bescherming

Als je een slaapmat hebt gevonden die je erg comfortabel vindt liggen maar niet genoeg isolatie biedt, of wil je voor de zekerheid een extra isolatielaag? Dan kan je een extra inklapbare slaapmat meenemen. Je kan deze ook als minimalistische slaapmat gebruiken. Wanneer je deze onder je eigen slaapmat gebruikt geeft het niet alleen extra isolatie, het is ook een extra beschermlaag voor je mat. Wij raden je aan om er een te nemen van gesloten celschuim, deze zijn sterk, taai, lichtgewicht en onverwoestbaar. Maar je kan ook een aluminium mat meenemen voor extra isolatie. 

Inklapbare slaapmat

Trekker stoel

Trekker stoel

Als je gaat backpacken of hiken dan kan het handig zijn om deze trekker stoel mee te nemen. Dit handige accessoire verandert namelijk je slaapmat in een stoel. Na een actieve dag in de bergen kan je even heerlijk uitrusten op je eigen stoel. Het biedt comfort en is ultra lichtgewicht. Een ander pluspunt is dat je niet een extra stoel hoeft mee te nemen op bijvoorbeeld je meerdaagse trektocht.

Laatste tip

Probeer de slaapmatten altijd persoonlijk uit. Een goede slaapmat voor de ene, is niet comfortabel voor de ander. Dus voordat je een definitieve beslissing maakt is het goed dat je even op de slaapmat hebt gelegen. Ga even op je rug en op je zij liggen, rol er even op. Alleen dan weet je of het product voldoet aan jouw eisen. Bij Soellaart mag je altijd testen, vraag ook onze outdoor specialisten naar persoonlijk advies. Dan weet je zeker dat je altijd met het juiste product de deur uit gaat. 
 

Rob

Outdoorspecialist

Als er iemand iets weet over kamperen en hardware, dan is het Rob wel. Van tenten tot gasbranders, hij kan je alles vertellen over de producten en hoe je ze het beste kan onderhouden. Wil advies over een tent of andere kampeerbenodigdheden? Vraag dan naar Rob!