Naar boven

Hoe kies ik een skibril?

26 september 2022 - Uitrusting , WintersportEen goede skibril is een echte must op je wintersport vakantie. Hij beschermt je namelijk tegen wind, sneeuw, kou en helpt je beter te zien op de piste. Welke skibril moet ik kopen of wat voor skibril heb ik nodig? En waar moet ik allemaal op letten als ik een skibril/sneeuwbril/goggles ga kopen? Wij kunnen je wat informatie geven zodat jij beter een keuze kan maken!

Categorie skibril

Je hebt meerdere categorieën skibrillen of goggles, maar waar moet je op letten als je een skibril gaat aanschaffen? Bedenk waar je op wintersport gaat en wat de weersomstandigheden zijn in dat gebied. Dat is namelijk waar de categorieën voor staan, voor elk type weer is een eigen skibril categorie:Categorie skibril Weersomstandigheid Hoeveelheid licht dat wordt
doorgelaten
Categorie 0 Zware bewolking en hevige sneeuwval (slecht weer) 80-100%
Categorie 1 Normale bewolking en sneeuwval 43-80%
Categorie 2 Lichte bewolking 18-43%
Categorie 3 Zon 8-18%
Categorie 4 Felle zon 3-8%


Kleur van de lens

Het is natuurlijk gaaf als je wintersportoutfit op elkaar afgestemd is. Maar de lenskleur van je goggles heeft echt een functie en is niet alleen leuk voor het oog. De kleur bepaalt namelijk je zicht en het contrast. Kies altijd de juiste lens bij je skivakantie, zoals net benoemd heb je bij slecht weer andere skibrillen nodig dan bij zonnig weer. We zullen alle kleuren uitleggen:
  • Een skibril met donkere glazen (blauw, bruin, zwart of grijs) is geschikt voor mooi weer. Helemaal als je lichtgevoelige ogen hebt, is deze bril met zonnig weer geschikt. Maar je ziet weinig als het bewolkt is of bij neerslag.
  • Een skibril met oranje glas kan je gebruiken bij mist, lichte bewolking en zon. Heb je mist of lichte bewolking dan vergroot de oranje lens het contrast. Daardoor kan je poeder en heuvels op de piste beter zien.
  • Een skibril met geel glas is het best bij bewolkt weer. Dat komt omdat de contouren van de piste versterkt worden door het gele glas. Omdat maar een klein deel van het licht door het glas wordt gefilterd kan je de bril niet op met zonnige dagen.
  • Een skibril met roze glas is het meest allround. Er komt bij deze lens minder zon door dan bij een gele lens. Een minpunt is wel dat de glazen maar een deel van het blauwe licht filtert. Deze lenzen zijn wel goed voor wisselende omstandigheden. Maar je kan dan ook kijken naar een meekleurende skibril.

 

 


Fotochromatische skibril

Een fotochromatische lens is meekleurend en past zich aan naar de lichtomstandigheden. Bij bewolking wordt de lens lichter en bij zonnig weer kleur de lens donkerder. Hierdoor heb je dus maar één goggle nodig voor alle weersomstandigheden.

Skibril met verwisselbare lenzen

In ons assortiment hebben wij ook skibrillen waarbij je de lenzen kan verwisselen. Een actieve wintersporter heeft te maken met veel verschillende weersomstandigheden. Daarop is de goggles met verwisselbare lenzen ook wel een goede oplossing, en een goedkopere oplossing dan de fotochromatische lenzen. Let goed op welke lenzen erbij komen.Lenssoorten

Naast de verschillende kleuren kan een lens ook nog gepolariseerd of gespiegeld zijn.
  • Een gepolariseerde lens houdt in dat de lens ervoor zorgt dat horizontale schitteringen bij weerkaatsing van licht worden verminderd, door de filtering in de lens. Bij zonnige omstandigheden is dat wel fijn, een witte piste weerkaatst veel zonlicht. Bij donkere dagen is deze lens dan weer geen aanrader, hierdoor wordt namelijk je licht alleen maar verslechterd.
  • Een gespiegelde lens heeft als voordeel dat het licht wordt weerkaats, dit is namelijk een weerkaatsende coating op de lens. Daardoor heb je minder last van schittering in je ogen.

Sferische of cilindrische lens

Naast de categorieën, kleuren en soorten hebben de lenzen ook nog een bepaalde vorm. Een cilindrische lens geeft een breed gezichtsveld door de bolling die van rechts naar links loopt. Een sferische lens heeft een bolling die gelijk loopt met de bolling van het oog, van boven naar beneden en een bolling van links naar rechts. Daardoor heb je een scherper dieptezicht en een contrastrijk beeld wat er dus zorgt dat je erg helder zicht hebt.


 
 


Waar moet je nog meer op letten?

Naast de lenzen zijn er nog wel wat andere dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een goede skibril. Je skibril moet natuurlijk goed zitten en er moet geen lucht of sneeuw aan de boven-, onder- of zijkanten naar binnen komen, dus let vooral op de pasvorm van de bril. Het is daarom ook aangeraden dat je de skibril altijd past samen met de helm die je gaat dragen. Het is niet fijn als je bril beslaat, dus je moet ook goed letten op dat de bril goed ventileert. Bijvoorbeeld door gaatjes aan de luchtgaatjes op de lenzen of aan de zijkant, een niet te dikke schuimlaag op de bril of een bril met dubbele lens waardoor het temperatuurverschil minder uit maakt. Je kan ook kijken of de bril een anti-condens coating heeft. Ook is het belangrijk dat je een goed gezichtsveld hebt, oftewel dat je genoeg kan zien door de skibril. Check ook of de bril 100% uv beschermend is, vooral als je naar een zonnig gebied gaat. Heb je een bril? Dan let dan op OTG bij de omschrijvingen/kenmerken van de bril, dit betekent Over The Glasses en is dus een skibril voor brildragers. Daar naast komen de ski/snowboard merken vaak met nieuwe technologieën dus hou altijd een oogje in het zeil voor verbeteringen.

Wat is de beste skibril?

Als je alle bovenstaande punten doorloopt dan kan je de beste skibril uitkiezen voor jouw wintersport avonturen. Ben je toch nog niet helemaal zeker van je keuze, of wil je de bril even passen? Wij hebben groot aantal modellen in de winkel liggen. Kom zeker langs bij ons in de winkel. Onze outdoorspecialisten geven je graag advies waardoor je altijd met de juiste sneeuwbril de winkel verlaat.