Naar boven

120 jaar Soellaart

 

Soellaart begon in 1900 in de hoedanigheid van schoenmaker in de Vijfhoek in Haarlem.

In 1920 verhuisde Soellaart naar de huidige locatie op de Kleine Houtstraat. Deze foto dateert van later.

De kleine Houtstraat in de jaren '80. Soellaart breidde steeds verder uit.  (foto: Fielmich, Jos (1949))

Soellaart in de jaren '90 met opgezette tenten voor de deur. Iets dat we in de zomer nog steeds doen.


De historie van Soellaart

Soellaart begon in 1900. Dit familiebedrijf in hartje Haarlem is inmiddels uitgegroeid tot een outdoor & wintersport speciaalzaak met meer dan dertig medewerkers. In december 2020 staan we met een aantal feestelijke acties stil bij ons 120ste jubileum.

Tijdlijn

-De eerste generatie van de winkel Soellaart, Jan Soellaart, begon in 1900 met een schoenmakerij. Zijn nakomelingen pastte de winkel continue aan de tijd aan zodat het bedrijf  bleef voortbestaan.

-De tweede generatie, Henk Soellaart, begon na de Tweede wereldoorlog, toen mensen meer vrije tijd kregen. Soellaart begon met de verkoop van sportschoenen en -kleding en later ook kampeerspullen.

-De derde generatie, Joop Soellaart, legde zich geheel toe op kampeerartikelen. Ook breidde Soellaart steeds verder uit en bestaat inmiddels uit vijf historische winkelpanden.

-Op hun beurt namen zonen Jan en Henk er vanaf de jaren '90 outdoor-en wintersportspullen bij. Zij runden het familiebedrijf 25 jaar en gaven in 2015 het stokje over

-Op dit moment staan Bart Soellaart en Arjen Nicolai aan het roer. Ze vormen sinds 2015 de tweekoppige directie en vieren dit jaar hun vijfjarige jubileum. Bart (links op de foto) en Arjen bij Soellaart in Haarlem in 2015Outdoor & wintersport door de jaren heen...
 

Kamperen was begin 1900 alleen voor de elite en mocht toen nog op het strand. Op deze foto worden tenten aan het einde van de zomer op het strand van Zandvoort afgebroken.

Wandelaars in de jaren '80 op het strand van Zandvoort.

Terwijl in 1950 wereldwijd slechts ongeveer 5 miljoen mensen wintersport beoefenden, was dit aantal in 1975 gestegen tot 35 miljoen.

SInds de release van de Expedition Down jacket in 1974, verwarmt deze Fjällrävenjas niet alleen tijdens koude expedities, maar zie je hem ook steeds vaker op straat.