Naar boven

Kleding Onderhoud



Onderhoud waterdichte jassen

Ook na jaren nog steeds plezier van uw waterdichte jas.

Een waterdichte jas heeft een (Gore-Tex) membraam of een coating aan de binnenzijde van de jas. Deze zorgt ervoor dat regenwater niet door de stof naar binnen kan maar laat transpiratievocht wel door naar buiten ( ademend vermogen) . De buitenstof van de jas is meestal behandeld met een Durable Water Repellency finish (DWR) die ervoor zorgt dat het regenwater afparelt, waardoor met name het ademend vermogen zo optimaal mogelijk is. Naast een goede ademende werking heeft een goede DWR laag ook een vuilwerende functie. Deze finish zal echter na verloop van tijd afnemen in effectiviteit. Om de waterdichte eigenschappen en het ademend vermogen op de lange termijn optimaal te laten blijven is het belangrijk om uw jas regelmatig te onderhouden. Het advies is om een jas aan het eind van het seizoen of minimaal 1X per jaar te reinigen en zo nodig opnieuw te impregneren. Impregneren is pas nodig wanneer u merkt dat de jas niet meer afparelt. Dit kunt u eenvoudig zelf doen met de juiste middelen. Regulier wasmiddel is niet geschikt voor het reinigen van waterdichte jassen! Wasmiddelen voor waterdichte jassen zijn op zeep basis, deze tasten de DWR impregnatie en de coating niet aan, Daarnaast laten ze geen residu achter wat de poriën verstopt en zo het ademend vermogen teniet doet. De meeste jassen mogen zelfs in de droogtrommel... Raadpleeg altijd het was etiket!

De meeste merken raden reiniging door de stomerij af, omdat de daar gebruikte middelen het membraam of de coating kunnen beschadigen waardoor de waterdichtheid aangetast wordt!

Wij verkopen reiniging,- en impregneermiddelen van NIK-WAX en GRANGERS. Voor de impregnatie bestaat er de keus tussen een middel voor in de wasmachine of een spray.

De impregnatiemiddelen van Granger’s worden in hun sterkte geactiveerd door verhitting. Dit kan door middel van strijken of door de jas in de droger te drogen, afhankelijk van het wasvoorschrift. Het voordeel van deze impregnatie is dat je slechts één keer hoeft te impregneren en vervolgens de impregnatie tot 10X toe kunt her activeren door de jas na het wassen wederom te verhitten. Granger’s heeft ook een 2 in 1 product wat in één wasbeurt, zowel reinigt als impregneert. De effectiviteit hiervan is wel minder dan wanneer je apart wast en impregneert.

Onderhoud softshells

Een softshell kunt u eenvoudig zelf wassen met dezelfde middelen die gebruikt worden voor het wassen van waterdichte jassen. Na het wassen is de softshell opnieuw waterafstotend te maken door deze nogmaals te wassen met NIK-WAX SOFTSHELL PROOF.

Onderhoud donsjassen

Ook een dons jas kunt u eenvoudig zelf wassen. Het belangrijkste hierbij is dat u een DONSWASMIDDEL gebruikt. Gewoon wasmiddel ontvet het dons waardoor het risico bestaat dat het dons door de stof naar buiten komt. Het drogen van een dons jas doet u bij voorkeur in de droogtrommel met een paar tennisballen. Op deze manier wordt het dons los geklopt waardoor u weer een “fluffie” jas krijgt. Bij drogen aan de lucht willen er nog wel eens clustertjes dons blijven zitten die niet goed drogen. Dit heeft effect op zowel de isolatie als het uiterlijk van de jas, daarnaast kan dons dat niet goed gedroogd is onaangenaam gaan ruiken.

Dons jassen zijn in de regel niet waterdicht omdat de vele stiksels niet getapet zijn. Ook voor een donsjas bestaat er de mogelijkheid om de buitenstof waterafstotend te maken. Na het reinigen wast u de donsjas nogmaals op een kort programma met PROOFER VOOR DONS. Let op: U maakt hiermee de stof waterafsto tend en NIET waterdicht!

Verzorgen van fleece en isolerende kleding

Hoewel synthetische isolerende vezels van nature een vochtopnemend vermogen hebben, houden ze ook het vocht in de schering eninslag vast. Hierdoor vermindert de kwaliteit van het isolerend vermogen van de kleding. Door te reinigen en te behandelen met Nikwax Polar Proof kun je de isolerende prestaties van de kleding, met name onder natte of vochtige omstandigheden verbeteren, blijf je droger, warmer en voel je behaaglijker. De Nikwax behandelingen hebben geen effect op het uiterlijk, het gevoel, of de ademende functies van het item. Ideaal voor PolarTec®, Synchilla®, Chinella®, Thinsulate®, LiteLoft®, Primaloft®, Polarguard/ PolarguardHV® en Hollofill®.

Verzorgen van donzen kleding

Dons is een buitengewoon natuurlijk product met een niet te overtreffen warmte en een minimaal gewicht. Het is goed samen te persen, veerkrachtig en als je het goed verzorgd heeft het een lange levensduur. Het grote nadeel van donzen kleding is dat het, als het nat wordt, zijn zachtheid veliest en niet meer isoleert. Om de prestaties van je donzen kleding te verbeteren: 1) regelmatig reinigen met Down Wash en, 2) behandelen met Nikwax Down Proof. Bij machinewas, gebruik altijd een voorlader; bovenladers kunnen de kleding beschadigen.

Verzorgen van katoenen kleding

Katoenen kleding heeft een aanzienlijk vocht opnemend vermogen. Katoenen kleding kan ook gevaarlijk zijn, want als het nat is geeft het weinig isolatie. "Cotton kills" is het motto van menig outdoor-freakomdat hij weet dat er in koude en natte omstandigheden gevaar voor onderkoeling is. Cotton Proof van Nikwax maakt katoen waterafstotend, waardoor het veiliger en meer bruikbaar wordt voor outdooractiviteiten.

Verzorgen van G-1000 kleding

G-1000 is een stugge stof en het dichte weefsel (met uitzondering van G-1000 Air) maakt deze al behoorlijk windbestendig. Echter, door het aanbrengen van Greenland Wax, vervaardigd uit een mengsel van bijenwas en paraffine, maak je de stof winddichter, waterbestendig en nog slijtvaster. Door de wax te verwijderen, wordt de stof weer lichter en luchtiger. 
Let wel: Greenland Wax zorgt voor waterbestendigheid en niet voor waterdichtheid.

Aanbrengen van de wax
Neem een blok Greenland Wax en wrijf deze met lange en gelijkmatige vegen uit over de stof, zodat een dunne, gladde laag achterblijft. Je zult wellicht wat druk willen uitoefenen als je dit doet. Let er echter op dat het resultaat hierdoor niet te rommelig wordt.

Smelten van de wax
Gebruik een strijkijzer of föhn op de laagste stand om de hitte te reguleren en om de wax in de stof te smelten. Opnieuw maak je lange en gelijkmatige bewegingen. Greenland Wax smelt tussen 55°C en 60°C (131-140°F). Dus probeer de warmte van het strijkijzer rond deze temperatuur te houden – je wilt voorkomen dat de wax te vloeibaar wordt.