Naar boven

Hoe kies ik de juiste ski

Er zijn een heleboel verschillende ski's, waardoor het uitzoeken van de juiste ski een tijdrovende onderneming kan zijn. Maar met een beetje basiskennis kunt u zelf een heel eind komen. Mocht u vragen hebben over ski’s komt gerust langs in Haarlem bij ons in de winkel.


Om de juiste ski's te kiezen, zijn dit de belangrijkste beslissingspunten:

  1. Kies het type ski op basis van uw favoriete terrein: uw keuzes zijn All-Mountain ski's, All-Mountain Wide ski's, poeder ski's en backcountry ski's. Het type ski's dat je kiest zal worden gebaseerd op het type skiën dat je van plan bent te doen. 

  2. Vind je favoriete ski lengte: als algemene regel, kies een ski lengte die naar boven komt tussen je kin en de bovenkant van je hoofd. Gebruik onze maattabel voor een preciezere pasvorm. (er is geen vaste standaard vaak kiest men op persoonlijke voorkeuren)

  3. Kies een ski met eingenschappen dat past bij uw wensen: skinnier ski's zijn beter voor carving bochten op geprepareerde runs, terwijl bredere ski's zorgen voor betere flotatie in diepe sneeuw. (Het type ski dat u kiest, toont altijd deze afmetingen.) 

  4. Begrijp hoe Camber en Rocker de ski-prestaties beïnvloeden: als je je aan geprepareerde pistes houdt, zijn ski's met standaard Alpine Camber of misschien een tip Rocker geschikt voor jou. Als u liever diepe sneeuw, kijk voor tip en Tail Rocker of full Rocker voor een betere flotatie. 

  5. Beslis of je geïntegreerde bindingen wilt of bindingen apart wilt kopen: ski's met geïntegreerde bindingen zijn handig en zorgen voor goede prestaties. Echter, veel gevorderde en gevorderde skiërs geven de voorkeur aan ski's zonder geïntegreerde bindingen, zodat ze bindingen kunnen kiezen die aan hun specifieke behoeften voldoen.
Soorten Ski's

Voor een plezierige dag op de piste is het het beste om je ski's aan te passen aan de omstandigheden en pistes op de berg die je wilt skiën. Om dit gemakkelijk voor u te maken, categoriseert Soellaart ski’s als volgt Piste, All Mountain, Off Piste. Dit betkent niet dat je met een Off Piste ski niet op de piste kunt skien. Het is persoonlijk waar je uiteindelijk voor kiest.

All-Mountain Ski's 
Best voor verzorgd terrein (alle niveaus, inclusief moguls), of een mix van geprepareerde en poeder. Ook wel carving ski's genoemd, All-Mountain ski's zijn geschikt voor alle leeftijdsgroepen en elk ervaringsniveau. Ski's met smalle afstand tot 85mm worden meestal beschouwd als "front-side ski's" en zijn meestal bedoeld voor geprepareerde omstandigheden. All-Mountain ski's met 85mm-95mm zijn het beste voor een mix van geprepareerde en poeder. Veel All-Mountain ski's hebben diepe sidecuts en Rocker tips om ze gemakkelijk te kunnen draaien. Ze houden een voorsprong op geprepareerde routes en harde sneeuw, en high-end modellen kunnen voldoen aan de prestatieverwachtingen van expert-klasse skiërs.

Elan Amphibio
 

All-Mountain Wide Ski's 
Beste voor geprepareerde runs en poeder. Deze ski's kunnen het allemaal aan. Soms ook wel mid-vetten of vetten genoemd, hebben deze ski's meestal brede vrijstellingen van 90mm-109mm, die flotatie in zachte sneeuw verbeteren zonder teveel wendbaarheid op geprepareerde pistes op te offeren. Ze snijden efficiënt door slordige sneeuw en zorgen voor stabiliteit in korstige, variabele sneeuw.

Elan Wingman
 
 
Poeder Ski's 
Beste voor poeder, backcountry en af en toe geprepareerde runs.  Zoals de naam al aangeeft, presteren deze ski's het beste bij het skiën in diepe poedersneeuw. Ook wel Super-vetten genoemd, hebben poeder ski's meestal een taille breedte van 109mm en hoger voor ski's voor mannen en 100mm en hoger voor dames ski's om flotatie en een surflike, speels gevoel te bieden. Veel zijn voorzien van een volledig gerockt profiel of gerockt tips en staarten om flotatie verder te boosten, de wendbaarheid te verbeteren en de randen te laten vangen. Wees ervan bewust dat ze niet zijn gebouwd voor precieze bochten op geprepareerde runs,  maar ze zijn absoluut de beste keuze voor een gedenkwaardige dag wanneer het poeder diep is.

Elan Inspire

 

Backcountry Ski's 
Het beste voor niet-bijgehouden wildernis terrein, poeder en geprepareerde runs. Backcountry ski's openen de wilde, niet-getraceerde gebieden van een berg naar je. Met de hulp van klim skins kun je bergopwaarts skiën om verse, ongetraceerde sneeuw te bereiken en vervolgens de klim huiden te verwijderen om van de rit naar beneden te genieten. Met deze vrijheid komt de verantwoordelijkheid van het verwerven van de bergbeklimmen en lawine bewustzijn vaardigheden die nodig zijn om uw eigen veiligheid te waarborgen. 

Backcountry ski's zijn meestal lichter dan Alpine ski's, wat voordelig is bij het klimmen. Ze zijn voorzien van taille breedtes van ongeveer 80mm – 120mm: smallere afstand maakt draaien makkelijker bij het skiën harde sneeuw; bredere taille werken beter in poedervorm. Backcountry ski's kunnen worden gebruikt voor Telemark of Alpine Touring skiën; de keuze hangt af van welke stijl bindingen je op de ski's zet.