Naar boven

Hoe kies ik de juiste laag

Wanneer je buiten komt, komen de oude basisprincipes goed van pas. Namelijk je kleden in laagjes. Of ook wel genoemd: kleed je aan als een ui. Deze beproefde strategieën laat u het comfort regelen door lagen aan en uit te trekken wanneer uw activiteitsniveau of het weer verandert.

Hoe gaat het in zijn werk: om te begrijpen wat iedere laag inhoud voor buiten activiteiten moet u de functie van elke laag weten:
 

  • Basislaag (ondergoed laag): voert zweet af van je huid
  • Middelste laag (isolerende laag): behoudt lichaamswarmte om u te beschermen tegen de kou
  • Buitenste laag (shell laag): beschermt tegen wind en regen

Zelfs als je niet alle drie de lagen aan het begin draagt, is het een goed idee om alle lagen op elk uitje mee te nemen.

Basislaag: vochtbeheersing

Het doel van een basislaag is het vocht van de huid transporteren. Dit moet de basislaag in koele en koude omstandigheden kunnen. Het is essentieel dat dit gebeurt anders kunt u het koud krijgen en uiteindelijk onderkoeld raken.

Basislaag materialen: je hebt een breed scala aan stof opties, waaronder synthetische stoffen zoals polyester en nylon, of natuurlijke vezels zoals merinowol. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor en nadelen. Zoals de snelheid van het drogen, tot de opnamen van geur. Maar het gros van de mensen gaat voor de meest comfortabele stof. Voor een gedetailleerde uitleg over materialen leest u hier meer over in het materialen artikel.

Basislaag gewichten: uw opties zijn eenvoudig-lichtgewicht, middengewicht en zwaargewicht-Hoewel u misschien ook termen ziet zoals "ultralightweight" aan het ene uiteinde van het spectrum of "Expedition Weight" aan de andere kant. Over het algemeen houden zwaardere (dikkere) stoffen je warmer, maar dat is niet echt het primaire doel van een basislaag. Dat is nogmaals het drooghouden van uw huid.

Warm-weather basis lagen: lang ondergoed is misschien niet aantrekkelijk als de temperaturen stijgen, maar een droge huid in alle omstandigheden is zeer comfortabel. (niemand houdt van een klamme, natte huid.) Hier volgen enkele andere overwegingen van de basis laag voor warm weer:




Middelste laag: isolatie


De isolerende laag helpt u warmte te behouden die uw lichaam aanmaakt. Hoe efficiënter deze laag gebruikt wordt, hoe warmer je bent.

Middelste laag materialen: net als bij basis lagen heb je een breed scala aan opties, zowel synthetisch als natuurlijk. In het algemeen is dikker (of puffier) gelijk aan warmer, hoewel de efficiëntie van het isolatiemateriaal ook belangrijk is. Hieronder vindt u een aantal veelgebruikte materialen.

 



Polyester fleece: verkrijgbaar in lichtgewicht, middengewicht en zwaargewicht (soms op de markt gebracht als 100, 200 en 300 gewicht), fleece blijft warm, zelfs als het vochtig wordt, en het droogt snel. Fleece ademt ook goed uit, dus je bent minder geneigd om je fleece steeds aan en uit te doen.

Het nadeel van het ademend vermogen, is dat de wind er dwars door heen waait, en de warmte kan stelen. Daarom is het handig om altijd een shell-laag te die wind en waterdicht is. Een andere optie is het dragen van windstopperfleece, dat een wind blokkerende membraan bevat.

Down geïsoleerde jassen: groot voordeel is dat een donzen jas zeer klein verpakt kan worden. Dons biedt meer warmte voor zijn gewicht dan elk ander isolerend materiaal. De efficiëntie van dons wordt gemeten in vulvermogen-van 450 tot 900. Het nadeel van dons is dat het de isolerende werken verliest wanneer het materiaal vochtig is.

 



Synthetische geïsoleerde jassen: synthetische isolatie behoud zijn isolerende werking ook als het vochtig is. Ieder jaar proberen bedrijven synthetische materialen beter te maken. En de efficiëntie van dons na te bootsen, elk jaar komen ze dichter bij die standaard. Synthetische stoffen hebben een nadeel, ze zijn niet zo goed te comprimeren als dons. En toch is het een populaire optie voor regenachtige omstandigheden omdat het isolerend vermogen behoud wanneer het vochtig is.   

Buitenste laag: regen en wind bescherming


De buitenste laag (of shell-laag) beschermt u tegen wind, regen en sneeuw. Deze soort jassen variëren van prijzige bergbeklimmer jassen tot eenvoudige windbestendige jassen. De meesten modellen zijn ademend zodat transpiratie kan ontsnappen. Vrijwel alle modellen hebben een waterdicht membraam of een coating, waardoor waterdruppels direct afparelen. 

Uw buitenste laag is een belangrijk onderdeel in stormachtig weer, want als wind en water mogen doordringen tot innerlijke lagen, kunt u serieus in de problemen komen.

Shells bestaan uit de volgende categorieën:

Hardshells: uw meest functionele en duurzame keuze, dit type shell is uw beste optie voor alle weersomstandigheden. In het algemeen is een duurder model altijd sterker, droger en duurzamer.

Softshells: De meeste softshells zijn voorzien van stretch materiaal voor extra comfort tijdens activiteiten. Veel beschikken bescherming tegen lichte regen en wind.