Naar boven

Wandelsokken

Bij goede wandelschoenen horen natuurlijk goede wandelsokken. Een wandelsok is eigenlijk heel persoonlijk. Wat je prettig vindt lopen, verschilt per persoon. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeur voor de dikte, padding en lengte van de sok. De enige stelregel die wij hanteren is dat een sok goed moet aansluiten om de voet. Uiteraard adviseren we je hier graag bij. Kom langs in onze winkel in Haarlem of shop online.

Wandelsokken

Bij goede wandelschoenen horen natuurlijk goede wandelsokken. Een wandelsok is eigenlijk heel persoonlijk. Wat je prettig vindt lopen, verschilt per persoon. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeur voor de dikte, padding en lengte van de sok. De enige stelregel die wij hanteren is dat een sok goed moet aansluiten om de voet. Uiteraard adviseren we je hier graag bij. Kom langs in onze winkel in Haarlem of shop online.

Sokken

Waar moet je op letten bij de aankoop van wandelsokken:
 
Een wandelsok heeft verschillende functies. Allereerst helpen sokken natuurlijk om je voeten warm te houden bij koud weer. Daarnaast kunnen ze een mooie aanvulling vormen voor de perfecte fit met je wandelschoen en werken enigszins schok dempend. Belangrijker nog is dat wandelsokken voorkomen dat je zweetvoeten krijgt in je schoenen. Dat betekent dat wandelsokken moeten ‘ademen’ en vocht afdrijvend moeten werken. Daarnaast is het belangrijk dat wandelsokken tegelijkertijd het vocht vasthouden zonder hun vorm te verliezen. De schoen maakt namelijk dat niet alle vocht zal kunnen worden afgedreven, waardoor de sok als een soort van ‘buffer’ fungeert. Ook dan moeten de sokken aangenaam blijven aanvoelen voor de voeten.
 
De mate waarin sokken zowel luchtdoorlatend als vochtregulerend zijn hangt sterk samen met het materiaal van de sokken. Je kunt hierbij doorgaans een keuze maken tussen wollen sokken, katoenen sokken of sokken van synthetisch materiaal. 
 
-   Katoen: zit comfortabel en is relatief goedkoop. Nadeel is dat het minder duurzaam is, langzaam droogt en niet vormvast is. Dit maakt dat de natte sok gaat schuren en plakken aan de huid. Als je snel last hebt van blaren, zal voor jou een katoenen sok niet de juiste keuze zijn. Voor wandelen adviseren wij geen katoenen sokken.
-   (Merino) wol: zit comfortabel, is relatief duur. (Merino) wol heeft de eigenschap veel vocht te kunnen opslaan en vormvast te zijn daarnaast is Merino wol ook antibacterieel hierdoor zal de zok aanzienlijk minder gaan ruiken na gebruik. Eenmaal nat, zal de sok echter langzaam drogen.
-   Synthetisch materiaal zoals polyamide, viscose of polyester: hebben de eigenschap waterafstotend te zijn en snel te drogen. Het is duurzaam materiaal wat lang meegaat en slijtvast is.
 
Naast materiaalsoort hebben wandelsokken ook een verschil in lengte; er zijn korte sokken, middelhoge sokken of hoge sokken. Wat voor jou de gewenste lengte is, hangt samen met wat voor schoenen en kleding je erbij draagt. Als je naar een koud gebied gaat en warme voeten en onderbenen vooral belangrijk zijn, ligt het voor de hand om wat hogere sokken daarbij te dragen. Ga je naar een warm gebied en wil je juist dat je sokken onzichtbaar, dan zijn korte sokken waarschijnlijk de beste keuze voor jou.

Soellaart heeft een grote collectie van Falke. Falke houdt zich al sinds 1895 bezig met het optimaliseren van sokken en andere sportkleding. Falke sokken een padding bij het voetbed, zo bieden de sokken meer ondersteuning en comfort bij activiteit. Onze meest verkochte sok is de TK2 deze sok is een echte allround-wandelsok, geschikt voor het hele jaar. Er is ook een TK2-cool variant, met lyocell voor een verkoelende werking. Als zomerse sok is er de TK5, een dunnere variant. Deze is heerlijk voor als je er in de warme seizoenen op uit gaat. Voor extra luxe en comfort kies je voor de TK2 Wool, verrijkt met merinowol voor de beste regulering tegen zweten. De nog luxere variant is de TK2 Wool Silk die naast merinowol zijde bevat, wat de sok super zacht een comfortabel maakt.

Er zijn verschillende lengtes sokken om te matchen bij de hoogte van je wandelschoen. De TK2 en TK5 komen in een lange en korte variant. De TK5 is er ook nog in een invisible-variant, met de lengte van een sneakersok.
 
Mocht vragen hebben, schroom dan niet om contact op te nemen of binnen te lopen bij ons in de winkel. We helpen je graag.