Naar boven

Welke tent past bij jou?

09 juni 2021 - Kamperen , Productadvies , Uitrusting



Met de hele familie in de auto naar Frankrijk, met vrienden naar een camping in de bergen of in je eentje hiken met een tent in je rugzak... Voor ieder avontuur is er een geschikte tent te vinden, maar welke past nou het beste bij jou? Wij helpen je een handje met het vinden van jouw ideale slaapplek.

De grootte van de tent

Als je een tent kiest, bedenk dan eerst hoeveel mensen er in moeten slapen. Het is ook slim om extra ruimte te rekenen wanneer je bijvoorbeeld veel spullen mee wil nemen of wanneer de hond mee gaat. Er zijn geen specifieke afmetingen die je moet rekenen per persoon, maar vaak wordt er een schatting gemaakt van hoeveel mensen erin zouden moeten passen. Ga er wel van uit dat deze schatting niet heel ruim is. Als je iets meer ruimte prettig vindt dan kan je overwegen om bij het kiezen van de grootte van de tent een persoon extra te rekenen. Dit is ook een goede overweging wanneer jij, of je tentgenoten;

  • Erg groot zijn
  • Claustrofobisch zijn
  • Veel bewegen in de nacht
  • Beter slapen met wat meer ruimte om zich heen
  • Een kind of hond meenemen


Hoeveel seizoenen?

Seizoenen geven niet aan voor welk jaargetijde de tent is maar voor welk weer de tent geschikt is. Denk bijvoorbeeld aan regen, wind, sneeuw en kou. Denk daarom goed na waar je je tent gaat gebruiken.

2-seizoenen tent

Een 2-seizoens tent is geschikt voor warm weer. Af en toe een regenbui of een keer wat wind houdt de tent zeker tegen. Maar een meerdere dagen harde regen en zware windstoten is de tent niet tegen bestand. Van dit type tenten zijn de tentstokken licht en de binnentent vaak van gaas. Daardoor is het pakket wel erg licht om mee te nemen in een rugzak bijvoorbeeld. Een ander voordeel van dit type tent is dat het goed ventileert en je weinig last hebt van condens. Ook een ideale tent om mee te nemen naar een festival.

3- seizoenen tent

De 3-seizoenen tent is de meest populaire keuze. Dit komt omdat deze over het algemeen wat lichter van gewicht zijn. Ze zijn ontworpen voor de (relatief) mildere seizoenen; lente, zomer en herfst. Er wordt gebruik gemaakt van stukken gaas om ervoor te zorgen dat de licht in de tent wordt ververst en tegelijkertijd de insecten buiten blijven. Deze tenten zijn ook zo gevormd dat ze goed tegen een regenbui kunnen. Maar deze 3-seizoenen tenten zijn minder geschikt voor stormachtig weer, harde windstoten of hevige sneeuw. De drie belangrijkste functies van een 3-seizoenen tent:

  • Beschermt tegen regen en lichte sneeuw
  • Houdt insecten buiten
  • Biedt privacy

3 tot 4- seizoenen tent

Met deze soort tenten kan je ook in het vroege voorjaar en late najaar nog op reis gaan, als het wat kouder is en er sneeuw kan vallen. Dit type tent biedt een balans tussen ventilatie, stevigheid en warmte-behoud. Meestal hebben ze meer tentstokken en minder gaas dan de 3-seizoens tenten. Daardoor zijn ze steviger en warmer waardoor ze een goede keuze zijn als je vaak naar hoger geleden gebieden reist.

4-seizoenen tent

Wil je in de winter op reis? Kies dan voor een 4 seizoenen tent. Deze zijn ontworpen om flinke wind en sneeuw te kunnen weerstaan en blijven stevig staan, ook bij zwaarder weer. Deze tent is dus ook ideaal voor berggebieden boven de boomgrens. Dit soort tenten zijn wel zwaarder doordat ze meer stokken gebruiken en zwaardere stoffen. Daardoor is er weinig ventilatie in de tent waardoor kan het zijn dat bij milder weer wam of benauwd aanvoelt. Maar houd je in heftigere weersomstandigheden lekker warm en droog.

 

Belangrijke kenmerken

Nog een aantal belangrijke eigenschappen waar je rekening mee moet houden als je een tent gaat uitzoeken zijn bijvoorbeeld de hoogte, stijl en stof van de tent. Al deze belangrijke kenmerken hebben we voor je op een rijtje gezet.

Piekhoogte

Als je het prettig vindt om te staan bij het veranderen van kleding of te genieten van een hoog plafond, kies dan voor een tent met een hoge piekhoogte.

Tentstijlen

Om de totale piekhoogte én leefbare ruimte te maximaliseren hebben cabinetenten bijna verticale wanden. Sommige modellen hebben gezinsvriendelijke functies zoals scheidingswanden en een zonnescherm. Koepeltenten zijn erg sterk en door het ontwerp waterafstotend. Bij een stormachtige nacht zal je deze eigenschappen zeer waarderen. Het midden van de tent is hoog maar de wanden hebben een helling zodat je een minder ruime leefbare ruimte hebt dan bij een tent met cabinestijl.

Is de tent makkelijk op te zetten?

Hoe makkelijk of moeilijk het is om een tent op te zetten kan je bepalen aan de hand van de ‘paalstructuur’. Heb je stokken die kruislings over elkaar gaan? Dan kan het zijn dat je meerdere mensen nodig hebt om de tent op te zetten. Bestaat de tenten uit stokken met bogen, dan kan je dit waarschijnlijk alleen. Opblaasbare tenten zijn het meest eenvoudig om op te zetten en daardoor enorm populair.

Tentdeuren

Als je een tent kiest dan is het handig als je kijkt naar het aantal deuren. Wanneer je met je gezin gaat kamperen is het handig als er meerdere tentingangen zijn. Als er dan midden in de nacht iemand naar de WC moet hoef je niet over elkaar heen te klimmen. Vaak hebben de cabinetenten meerdere tentdeuren. Test ook even de ritsen bij het kopen van de tent, dan weet je hoe makkelijk de tent ritst en hoeveel geluid ze maken.

Ventilatie

De ervaren kampeerder kent het wel, condensvorming. Vooral op het dak, de wand en frame vormt zich snel condenswater. Vaak wordt gaas gebruikt bij het plafond, deuren en ramen als ventilatieopeningen. Als je naar een warme plek gaat met een vochtig klimaat raden we aan om een tent te kiezen met veel ventilatiemogelijkheden. Denk hierbij aan ventilatieramen en tentdeuren.




Tentaccessoires

Als je de juiste tent hebt gekozen kan je nog een aantal accessoires kopen voor je tent waarmee het kamperen nog aangenamer wordt. Wij zetten nog een paar belangrijke accessoires voor je op een rijtje.

Grondzeil

Het is handig om een grondzeil mee te nemen dat onder je tentvloer gaat. Tentvloeren zijn vaak heel stevig, maar een ruwe ondergrond zoals rotsen en takken, maar ook vuil, kunnen de tentvloer aantasten. Daarnaast kan je ook een grondzeil of tenttapijt meenemen die je in je tent kan leggen waardoor je comfortabel door de tent kan lopen. Dit is voor familietenten waar veel in gelopen wordt voornamelijk handig.

Naadafdichter

Als je een polyester of nylon tent hebt, kan het handig zijn om naadafdichter mee te nemen. Zoals je ook in onze blog: Eerste hulp bij een lekkende tent’ hebt kunnen lezen. In deze blog leggen we ook uit hoe je de naadafdichter moet gebruiken.

Impregneermiddel

Heb je een katoenen tent? Dan is het handig om impregneermiddel mee te nemen op vakantie. Mocht het tentdoek dan gaan lekken heb je altijd een manier om het te verhelpen. Lees hier welk impregneermiddel je het beste kan meenemen en hoe je het moet aanbrengen.

Heb je nog vragen?

Weet je nog niet welke tent het beste bij jou past? Dan kan je altijd bij Soellaart langskomen. Onze outdoor specialisten helpen je graag de perfecte tent te vinden die past bij al je behoeftes. Ga je voor het eerst kamperen, check dan deze blog.