Naar boven

Waarom de overstap maken naar Barefoots

21 juli 2021 - Productadvies , Uitrusting , WandelenJe hebt ze misschien wel voorbij zien komen: Barefoots. Maar waarom zou je de overstap maken om Barefoot schoenen te gaan dragen? Of waarom zijn ze ineens zo populair? In dit artikel leggen wij alles uit over de Barefoots of blotevoetschoenen.

Barefoot schoenen

Barefoot schoenen is natuurlijk een tegenstelling. Met deze term wordt bedoeld dat de schoenen zo ‘natuurlijk’ mogelijk zijn, alsof je op blote voeten loopt. Maar dan met een beetje bescherming. Barefoots zouden de voeten in natuurlijke staat ondersteunen en daarom goed zijn om te dragen. De zolen van sommige schoenen staan namelijk op een manier waardoor de voeten onnatuurlijk bewegen en dit kan blessures veroorzaken. Je wordt gedwongen om te lopen op de manier waarop je voeten horen te bewegen.

Soorten

Er zijn Barefoot modellen die lijken op sokken. Het zijn eigenlijk ook sokken met een verharde zool. Hierdoor kunnen je voeten hun eigen gang gaan. Maar er zijn ook Barefoot schoenen die meer lijken op de traditionele schoenen, alleen zit hier een speciale zool onder die meer vrijheid biedt. Deze schoenen worden ook wel minimal shoe’s of minimalistische schoenen genoemd. Wij hebben Barefoot schoenen van zowel Leguano als Merrell.


 

Blessures

Sneakers zouden zorgen voor een grotere staplengte en dat geeft veel spanning op de hamstrings. Dit vergroot de kans op overbelasting en blessures. Met barefoots maak je kleinere stappen en dus ook een kortere staplengte, daardoor zouden verrekking of spierscheurring minder vaak voorkomen.

Overstappen?

Wil jij overstappen naar Barefoot schoenen? Dan adviseren wij wel om dit langzaamaan te doen. Niet de eerste beste stevige lange wandeling meteen op Barefoot schoenen gaan lopen. Het is een langzaam proces om te wennen aan dit soort schoenen. De kracht in je voeten en enkels moet langzaam opgebouwd worden. Maar mensen die hier eenmaal aan gewend zijn willen niet anders meer en zijn verbaasd hoe weinig extra ondersteuning je voeten eigenlijk nodig hebben.


 

Laatste tip

Wil je weten welke Barefoot of wandelschoenen het beste zijn voor jou? Kom dan naar onze winkel. Onze outdoor specialisten kunnen je helpen met het vinden van de juiste schoenen voor jou.