Naar boven

Voor welk land heb ik een visum nodig?

13 juni 2022 - GastblogWe hebben de coronapandemie zo goed als achter ons gelaten en dat betekent dat we eindelijk weer op reis kunnen gaan. Het afgelopen jaar hebben veel landen hun grenzen weer geopend en verwelkomen weer toeristen. Een verre reis maken na drie jaar niet op vakantie kunnen gaan, klinkt natuurlijk aanlokkelijk. Maar voor welke landen heb je precies een visum nodig en waar moet je allemaal rekening mee houden? In onderstaand artikel staan de meest gezochte bestemmingen waarvoor je in plaats van een fysiek visum, een e-visum kunt aanvragen. Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visumbuitenland.nl

Amerika

Reizigers uit Nederland en het grootste deel van de Europese Unie hebben geen visum nodig om naar Amerika te reizen. Wel is het verplicht om voor vertrek een ESTA aan te vragen. Een ESTA (Electronic System for Travel Autorization) is geen fysiek document, maar een digitale reistoestemming waarmee men Amerika in kan reizen zonder vooraf een visum aan te vragen. Het ESTA is vanaf het moment van toekenning twee jaar geldig en binnen deze geldigheidstermijn mag je een onbeperkt aantal reizen maken naar Amerika. Elk afzonderlijk verblijf mag niet langer duren dan 90 dagen. Een ESTA is eenvoudig online aan te vragen en neemt slechts enkele minuten in beslag. Het wordt doorgaans binnen een aantal dagen toegekend en in het geval van een spoedaanvraag zelfs een uur. Ook minderjarigen moeten in het bezit zijn van een ESTA.

Er zijn wel enkele redenen waardoor je geen ESTA aan kunt vragen. Als je bijvoorbeeld in de afgelopen tien jaar naar Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië, Somalië of Noord-Korea bent geweest of je hebt ooit een van die nationaliteiten gehad, dan zul je in plaats van een ESTA een visum moeten aanvragen bij het consulaat.

Canada

Als je een reis naar Canada wilt maken, moet je voor vertrek een eTA Canada aanvragen. Dit is net zoals een ESTA een elektronische reistoestemming die het mogelijk maakt om naar Canada te reizen zonder een visum aan te vragen. Een eTA Canada is verplicht voor iedereen die voor een vakantie, zakenreis of familiebezoek Canada reist. Ook minderjarigen moeten in het bezit zijn van een eTA.

Een eTA is vanaf het moment dat de visumaanvraag is goedgekeurd, maximaal vijf jaar geldig. Met een eTA kun je binnen de geldigheidstermijn van vijf jaar een onbeperkt aantal keren naar Canada reizen. Per afzonderlijke reis mag je tot zes aaneengesloten maanden in Canada verblijven. Houd er wel rekening mee dat de geldigheid van jouw eTA vervalt als ook je paspoort verloopt.


Australië

Er bestaan voor Australië twee soorten toeristenvisa, het eVisitor visum Australië en het ETA Australië. Welk type visum je kunt aanvragen is afhankelijk van jouw nationaliteit. Reizigers uit Nederland of een ander land in de Europese Unie voldoen over het algemeen aan de voorwaarden van het eVisitor visum Australië. Dit visum is eenvoudig online aan te vragen en wordt meestal binnen vijf dagen goedgekeurd. Vanaf dat moment is het visum 12 maanden geldig en mag je een onbeperkt aantal keren Australië inreizen. De maximale verblijfsduur per reis is drie aaneengesloten maanden.

Mocht de Amerikaanse of Canadese nationaliteit hebben, dan volstaat een eVisitor visum niet en zul je in plaats daarvan een ETA Australië moeten aanvragen.

India

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit moeten voordat ze naar India reizen een visum India aanvragen. Dit geldt ook voor reizigers uit andere Europese landen zoals Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Het voordeel van dit visum is dat je sinds een aantal jaren geen bezoek meer hoeft te brengen aan een Indiase ambassade of consulaat, en dat je deze dus makkelijk online kunt aanvragen. Het visum India heeft een geldigheidstermijn van 30 dagen en ook mag je 30 aaneengesloten dagen in India verblijven. Het visum is direct geldig vanaf het moment van goedkeuring. Je moet dan wel binnen die dertig dagen naar India reizen. Mocht je langer in India willen verblijven, moet u een ander type toeristenvisum aanvragen.

Egypte

Als je van plan bent om op vakantie te gaan naar Egypte, zul je een e-visum Egypte moeten aanvragen. Dit kan eenvoudig online en je hoeft daarvoor niet meer in de rij te staan bij de visumbalie zodra je in Egypte arriveert. Het visum Egypte is geldig tot 90 dagen na toekenning en je mag daarmee tot maximaal 30 dagen in Egypte verblijven. Het is niet erg als je de exacte aankomstdatum nog niet weet, je kan in het aanvraagformulier een verwachte aankomstdatum invullen en je mag dan 30 dagen voor of 30 dagen na die datum het land inreizen.

Het is voor Egypte ook mogelijk om een VOA, oftewel een “visa on arrival” aan te vragen. Je hebt dan echter niet de garantie dat je visum ook wordt goedgekeurd en dat je het land binnen mag gaan en je zult lang in de rij moeten staan bij aankomst. Het e-visum geeft deze garantie wel.


Kenia

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit voldoen aan de voorwaarden van het elektronisch visum voor Kenia en hoeven daarvoor niet naar de Keniaanse ambassade om een visum aan te vragen. Dit visum Kenia is verplicht voor alle reizigers die Kenia in willen reizen; zonder geldig visum wordt je het land niet ingelaten. De geldigheidstermijn die op het visum staan aangegeven is de periode waarin je Kenia binnen mag reizen. Het visum heeft een geldigheidstermijn van 3 maanden en binnen deze termijn mag je 90 dagen aaneengesloten in Kenia verblijven. Let er wel op dat als je het visum Kenia meer dan een maand voor aankomst aanvraagt, dat je visum dan in de wacht wordt gezet. Vraag hem dus niet te vroeg aan.


Nieuw-Zeeland

Het is sinds 2019 niet meer mogelijk om visumvrij naar Nieuw-Zeeland te reizen. Reizigers zullen voor vertrek een visum voor Nieuw-Zeeland, ook wel het NZeTA genoemd, aan moeten vragen. Als je online een NZeTA aanvraagt, hoef je geen bezoek te brengen aan de ambassade om het visum in je paspoort aan te laten brengen. Zodra je NZeTA wordt toegekend wordt deze automatisch aan je paspoort gekoppeld. De NZeTA is bijvoorbeeld vergelijkbaar met het eVisitor voor Australië of het eTA voor Canada.

Het NZeTA is twee jaar geldig vanaf het moment van toekenning en met een visum kun je een onbeperkt aantal reizen maken naar Nieuw-Zeeland. Houd wel rekening met de maximale verblijfsduur. Per reis mag je drie maanden aaneengesloten in Nieuw-Zeeland verblijven. Per periode van 12 maanden mag je in totaal zes maanden in Nieuw-Zeeland verblijven.

Heb je nog vragen?

Wil je voor een van deze landen of een ander land een visum aanvragen? Of heb je vragen over het aanvragen van een visum? Dan kan je contact opnemen met Visumbuitenland.nl via de website.