Naar boven

Tips voor een plastic vrije maand

22 juni 2021 - ProductadviesDe hele maand juli word je uitgedaagd GEEN single-use plastic te gebruiken, dat is plastic dat je maar 1 keer gebruikt. Met de "Plastic Free July" challenge wordt iedereen uitgedaagd om kritisch te kijken naar zijn eigen plastic verbruik. En deze meteen te verkleinen. Soellaart staat voor een kwalitatief hoogstaande collectie. Kwaliteit is vanzelfsprekend een duurzame optie. Maar wil je nog meer doen? Ga met ons deze challenge aan! Wij hebben een aantal tips om je van start te helpen.

Tip 1: Gebruik een verszakje

Als je je boterhammen, fruit of groenten meeneemt, gebruik dan geen plastic zakken meer. In plaats van plastic kan je herbruikbare verszakken gebruiken waar geen plastic in verwerkt is. Je krijgt nu bij aankoop van een Icebreaker thermo shirt een gratis verszakje! Deze kan je gebruiken als je boodschappen gaat doen om je fruit en groenten in mee te nemen, maar ook je brood voor onderweg of op je werk kan in de verszak. De thermo shirts van Icebreaker houden je koel als het warm is en zijn geurbestendig. Daarom hoef je je shirt minder vaak te wassen. En wanneer je het shirt wast komt er geen microplastic vrij. Hierdoor draag je (dubbel) bij aan een beter milieu. Deze actie geldt zowel in de winkel als online en tijdens de hele maand juli, zolang de voorraad strekt.

Tip 2: Gebruik herbruikbare waterflessen

Ga je op stap, bijvoorbeeld als je een boswandeling maakt, een rondje door de stad loopt of naar het strand gaat, neem dan een herbruikbare fles mee. Door waterflesjes te kopen onderweg draag je bij aan het plastic afval, en dat is het laatste wat je wilt. Er zijn meerdere herbruikbare waterflessen die je mee zou kunnen nemen. Een van de meest duurzame opties is de Dopper. Naast dat de Dopper het single-use plastic tegengaat is de fles ook duurzaam geproduceerd en ondersteun je met je aankoop de goede projecten van Dopper. Een andere fles die je zou kunnen overwegen is een fles van Mizu. Deze flessen zijn gemaakt van roestvrij staal en daardoor niet alleen duurzaam maar ook 100% recyclebaar. Je kan ook kiezen voor de flessen van Klean Kanteen. Dit zijn veilige, mooie en duurzame alternatieven voor plastic.
Tip 3: Gebruik herbruikbaar bestek & servies

Met het warme weer hoort ook picknicken of BBQ’en buitenshuis. Bijvoorbeeld in het park of op het strand. Vaak heb je geen zin om je eigen bestek mee te nemen. Maar plastic bestek is ook geen goed alternatief. Wij hebben de oplossing! Namelijk: vouwbaar bestek. Het is toch veel prettiger om met echt bestek te eten, je kan er bijvoorbeeld wel mee snijden in tegenstelling tot de plastic messen die altijd stuk gaan als je er een beetje kracht op zet. Je kan ook nog kiezen voor een multi bestek tool. En vergeet ook niet om wat servies mee te nemen. Dan heb je alles bij je!

Tip 4: Plasticvrije zonnebril

Om minder plastic te gebruiken hoef je niet verder te kijken dan je neus lang is. Een plastic vrije zonnebril is zeker ook iets waar je je plastic voetafdruk mee kan verkleinen. Deze zonnebril van Dragon bijvoorbeeld, in plaats van plastic of andere kunststoffen is deze zonnebril gemaakt van plantaardig hars. Plantaardig hars is een natuurlijke kunststof, een slim en schoon alternatief.
Tip 5: Neem je eigen koffiemok of thermosfles mee

Het is heerlijk om af en toe een koffie af te halen on-the-go. Maar al die plastic of papieren koffiebekers en plastic opzetstukjes zijn ook onnodig afval. Neem daarom je eigen koffiebeker of thermosfles mee. Als je aardig vraagt of ze je koffie daarin willen schenken, dan doen ze dat ongetwijfeld. Ook altijd goed om de Plastic Free July challenge onder de aandacht te brengen. Maar je zou dit eigenlijk altijd moeten doen. Producten waar je dan aan kan denken zijn bijvoorbeeld de thermosflessen van Klean Kanteen of de thermosflessen van Stanley. Dit zijn veilige, mooie en duurzame thermosflessen.

Tip 6: Plasticvrije lunch

We hadden het al eerder over de verszak voor je brood in plaats van een plastic zakje. Maar een andere goede optie is een lunchbox. En dan met name deze box van Klean Kanteen van RVS en 100% plastic vrij. Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat de box open gaat of lekt. Door de siliconen deksel en het snap-and-lock systeem sluit het goed af. Ook de Ecolunchbox is een goede duurzame optie. Je kan deze natuurlijk ook gebruiken voor je restjes of om ander eten in te bewaren.

Tip 7: Neem je eigen rietje mee

We kennen allemaal het beeld van de schildpad met het rietje in zijn neus. En zeg eens eerlijk, dat wil je toch niet op je geweten hebben? Gelukkig zijn plastic rietjes al in de ban gedaan en vervangen voor de papieren rietjes. Maar je kan ook een nog duurzamere oplossing kiezen. Deze roestvrijstalen rietjes van Klean Kanteen zijn een goede optie!
De Pinguin Haarlem

Het plastic afval in het Haarlemse water wordt door de stroming onderdeel van de plasticsoep in de Noordzee. Wij kunnen lokaal dus al een onderdeel uitmaken! De Pinguin is een Haarlems initiatief met als missie: Haarlem het schoonste water van Nederland geven! Wij zijn het helemaal eens met deze missie en steunen De Pinguin Haarlem. Deze zomer gaan ze plastic opvissen met een elektrische sloep en iedereen die wil mag mee. Ondersteun jij ook hun missie? Doneer dan hier.