Naar boven

Slaapmat kiezen: wat betekent de R-waarde?

15 juli 2021 - Productadvies , Uitrusting
Bij het kiezen van een slaapmat is het goed dat je kijkt naar de R-waarden, met name als je gaat kamperen in de herfst en de temperatuur 's nachts daalt. De isolatie van een slaapmat wordt aangegeven met de R-waarden. De warmteweerstand van een materiaal, oftewel hoe goed je wordt beschermd tegen de kou van de grond. Maar wat betekenen de R-waarden precies?Standaard R-waarden voor slaapmatten

Sinds 2020 is er een standaard voor de R-waarden van slaapmatten. Voorheen was de R-waarden van de slaapmatten dus vastgesteld door de fabrikanten zelf door middel van onafhankelijk onderzoek. Door de American Society for Testing Materials is er nu een standaardmethode om de slaapmatten te testen en zijn er universele R-waarden vastgesteld, de ASTM F3340-18 standaard. De slaapmatten worden getest door een apparaat met een warme en een koude plaat. Onder constante druk wordt de isolatiemogelijkheid van de slaapmat gemeten.

Wat betekenen de R-waarden?

Het is lastig om een exacte temperatuur te hangen aan een bepaalde R-waarde. Maar de vuistregel is als volgt:
- R- waarde van 1: Deze slaapmatten zijn goed voor de zomer, deze isoleren tot ongeveer 10 graden.
- R-waarde van 2: Deze slaapmatten zijn goed voor de zomer en het voorjaar, deze isoleren tot ongeveer 5 graden.
- R-waarde van 3: Deze slaapmatten zijn te gebruiken in de zomer, voorjaar en de herfst. Deze isoleren tot ongeveer -5 graden.
- R-waarde van 4: Deze slaapmatten zijn in alle seizoenen te gebruiken, voorjaar, zomer, herfst en winter. Deze isoleren tot -10 graden.


Slaapmatten
Bekijk collectie
 

Hogere R-waarden

Slaapmatten met R-waarde van 6 of hoger zijn te gebruiken in extreem koude omstandigheden. Maar meestal geldt, hoe hoger de R-waarde, hoe zwaarder het materiaal is dat in de slaapmat is gebruikt. Dus als je op trektocht, backpackreis of fietsvakantie gaat en je wilt een lichtgewicht uitrustig, is dat niet ideaal. Dan kan je beter een slaapmat kiezen met minder isolatie maar ook minder gewicht en een ander materiaal.

Warme slaapzak
Ga je in het najaar kamperen, tussen september en november? Zorg dan ook voor een warme slaapzak. De Exped Comfort slaapzak is een ruime en veelzijdige slaapzak die veel comfort biedt, van de late lente tot aan de vroege herfst. Dankzij de royale snit van de comfort -serie ter hoogte van de schouders, heupen, benen en voeten heb je meer bewegingsvrijheid en behoud je de isolatie van een mummie slaapzak. Alles is goed doordacht aan deze slaapzak. En het fijne is, ook al heeft je partner een andere maat slaapzak nodig, de verschillende maten kunnen aan elkaar worden geritst. Bekijk hier de slaapzakken van Exped Comfort.


Welke Isolatiematerialen zijn er?

Het materiaal wat in je slaapmat zit zorgt dus niet alleen voor het comfort, maar ook voor de isolatie. Slaapmatten komen met verschillende isolatiematerialen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een luchtbed, daar zit geen isolatiemateriaal in en is relatief licht. Alleen kan je er wel vanuit gaan dat een luchtbed maar 1 of 2 vakanties mee gaat. Microvezel of een andere syntethische stof geeft een goede isolatie en is nog relatief licht, dat betekent dus dat voor trektochten naar koude gebieden het microvezel materiaal een goede keuze is. Dons is een natuurlijk isolatiemateriaal dat geschikt is voor koude omstandigheden, maar kan wel slechter tegen vocht. Een slaapmat met schuim heeft de meeste isolatie maar is ook meteen het zwaarste.Een aantal misvattingen van de R-waarden

1. Als een slaapmat een hoge isolatiewaarde heeft, betekent dat niet dat je gaat zweten als je hem gebruikt in warme omstandigheden. De mat beschermt je alleen tegen de kou van de grond en geeft geen extra warmte. Je kan dus je slaapmat met hoge isolatiewaarde gewoon meenemen als je naar een warm en zonnig gebied gaat.
2. Het is niet zo dat hoe dikker de slaapmat is, hoe hoger de R-waarde. Bij de isolatie gaat het vooral om de materialen, de vulling en de opbouw van de luchtkamers. Daarom is het altijd goed om bij aankoop naar de R-waarde te kijken en niet alleen naar de dikte. Je moet natuurlijk comfortabel slapen maar je moet vooral goed beschermd zijn tegen de kou van de grond.
3. Hoe je temperatuur ervaart is heel persoonlijk. De ene persoon heeft het sneller koud dan de ander.

We hebben drie categorieën voor de slaapmatten

- Comfort slaapmatten, deze hebben een hoge isolatiewaarde zijn zelfopblaasbaar en zijn dikker. Voornamelijk de matten die je meeneemt op vakantie wanneer het niet uit maakt hoe zwaar het pakket is.
- Zelfopblaasbare matten, deze zijn zoals de categorie al zegt zelfopblaasbaar, hebben een hoge isolatiewaarde, zijn comfortabel en lichtgewicht.
- Lichtgewicht trekkingmat, deze matten zijn lichtgewicht, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn comfortabel en compact.


Nog moeite met het kiezen van een slaapmat?

Op onze website hebben we de isolatiewaarden ingericht naar de temperatuur die de slaapmat aan kan, deze kan je vinden in de kenmerken van de slaapmat of je kan er op filteren rechts in de opties. Weet je nog niet helemaal zeker welke slaapmat voor jou het beste is? In deze blog geven we je nog meer tips voor het kiezen van een slaapmat. Maar je kan ook altijd naar de winkel komen voor persoonlijk advies. Onze outdoor specialisten staan altijd voor je klaar en helpen je met het vinden van de perfecte slaapmat voor jou. Zo slaap je straks als een roos.