Naar boven

Off-piste skiën - paklijst

06 februari 2023 - Productadvies , WintersportOff-piste gaan heeft op sommige wintersporters een enorme aantrekkingskracht. Kies jij ervoor om buiten de geprepareerde skipistes te gaan, dan brengt dit uiteraard wel risico’s met zich mee. Daarom is het voor off-piste skiërs van belang om de juiste lawine protectie mee te nemen.


Je essentiële lawine veiligheid set bestaat uit drie dingen:

Tracker

Een tracker zendt een lokaal signaal van het slachtoffer uit in uitzendmodus en ontvangt een signaal in zoek- (of ontvang)modus dat wordt gebruikt door de partners van het slachtoffer. Soellaart heeft een snelle lawine tracker in zakformaat beschikbaar. Dit is geen vervanging voor de noodzakelijke training, maar het helpt je om je reddingspogingen te focussen, ervoor te zorgen dat je  stappen mist of tijd verspilt aan het onthouden van de details van de stappen. Draag de tracker in zak waar je snel bij kunt.

Bca Tracker 3 Lawine Protectie

De BCA Tracker3 lawine zendontvanger heeft Tracker's bekende gebruikersgemak en onmiddelijke real-time weergave.

Bekijk tracker
 


Lawine sonde

Een lawine sonde wordt gebruikt om persoon te lokaliseren zodra iemand een signaal heeft afgegeven met een tracker. Deze sonde kan in delen worden opgevouwen zodat deze stok in een rugzak past. Langere sondes, zoals de BCA Stealth 270 lawine protectie, verbeteren de efficiëntie van het onderzoek, omdat je herhaaldelijk naar de gewenste diepte kunt sonderen zonder te hoeven bukken. Uitgerust met dieptemarkeringen voor het meten van de diepte zodat je de afmetingen van het graafgebied kunt bepalen voordat je begint met scheppen.

BCA Stealth 270 Lawine Protectie

De Stealth 270 lawinesonde heeft de gemakkelijkste en snelste montage op de markt, zonder losse kabels die problemen kunnen veroorzaken.

Bekijk sonde
 


Lawineschep

Mocht je een slachtoffer moeten uitgraven, dan kan dit betekenen dat je tonnen sneeuw moet verplaatsen. Kies een sterke lawineschep, zoals de BCA Dozer 2H lawineschep.

Bovenstaande drie items worden overigens ook in een pakket verkocht, zodat je de tracker, sonde en een spade in een keer in huis hebt.

Vaardigheid vereist

Het meenemen van bovenstaande veiligheidsuitrusting is nutteloos zonder dat je weet hoe je het in de praktijk moet gebruiken. Statistisch gezien heb je 10 minuten om een begraven persoon te zoeken, lokaliseren en op te graven, anders komen ze er waarschijnlijk niet levend uit. Je moet dus elk jaar oefenen, oefenen en dan je praktijk opfrissen. Om klaar te zijn voor een reddingsactie heb je zowel een basiscursus lawine als een speciale redding training nodig.


Extra lawine veiligheidsuitrusting

Lawine airbags

Een lawine veiligheidsuitrusting kan helpen voorkomen dat je bedolven wordt (of dieper wordt begraven) als je in een lawine terechtkomt. Denk ook aan de Osprey Soelden Pro Avy 32 wintersportrugtas, een van de meest geavanceerde lawine Airbags die momenteel op de markt is.

Osprey Soelden Airbags

De Osprey Soelden Pro E2 Airbag Pack 32 met het nieuwe Alpride E2 elektronische lawine airbag systeem, is een van de meest geavanceerde elekronische lawine airbag systemen ooit gemaakt. De airbag werkt met een supercapacitor in plaats van een Lithium-ion-accu.

Bekijk tas