Naar boven

Kampeertrends 2023

10 januari 2023 - Gastblog , Kamperen

Wat zijn de trends op het gebied van kamperen? Wij vroegen het aan Tjerk, ook bekend als de kampeermeneer, blogger en kampeerfan sinds jaar en dag.
  
Een trend wordt vaak verward met een hype. Een hype is iets waar iedereen aan mee doet en kortstondig is. Een trend daarentegen, is toonaangevend en een ontwikkeling op de lange termijn. Iets dat een blijvende verandering teweeg brengt. Hoe zit dit op het gebied van kamperen?

 We legden de kampeermeneer steeds twee stellingen voor. Wat ziet hij gebeuren?

Natuurcampings of glampings?

Sinds Corona is kamperen bezig met een enorme opmars. Alleen al in Nederland kwamen er volgens de ANWB een miljoen kampeerders bij. Door de strenge restricties om naar het buitenland te reizen, ontdekten veel Nederlanders de camping in eigen land. Van deze groep die toen van het kamperen heeft geproefd, is een deel besmet geraakt met het kampeervirus. Dit zijn zowel back-to-basic kampeerders, als glamping kampeerders (kamperen met meer luxe en comfort). Glamping is overigens niet voorbehouden aan enkel families in safaritenten. Juist de boomhutten, cabanas en pippowagens raken steeds meer in zwang onder eind twintigers en begin dertigers. Glamping wint echt aan populariteit.


Tent of caravan?

Met stip op 1 de caravan. Nog nooit eerder zijn zoveel campers en caravans verkocht. Deze groei is eenvoudig te verklaren. Door de vergrijzing zijn het met name de oudere kampeerders die veel tijd hebben om er in het voorjaar en najaar op uit te trekken. Ze willen luxer kamperen, met meer comfort. Ook de verkoop van campers is gegroeid sinds corona en blijft groeien. Campers zijn steeds meer in trek bij de jongere generatie, zij willen op roadtrip de vrijheid tegemoet. Ook al komt de groei van campers nog voornamelijk door de oudere doelgroep als het gaat om aantallen, de groep jongere campereigenaren groeit procentueel harder dan de oudere garde. Relatief zijn meer jongeren gaan kamperen, maar in aantallen is deze groep nog steeds kleiner. Qua aantallen wint de caravan het van de camper, afgelopen jaar zijn er drie keer zoveel caravans als campers verkocht. 


Tentharingen of opblaasbare tenten?

Opblaasbare tenten zie je steeds meer. Die dingen zijn loodzwaar om te vervoeren, maar in gemak heel fijn. Ze staan sneller en je kunt ze makkelijker in je eentje opzetten. Als je een trekkende kampeerder bent, dan zijn haringtentjes de oplossing. Dat kan niet met een opblaasbare tent.

Katoen of polyester?

Katoen leek een tijdje verdreven, maar is bezig met een come-back. Dit heeft echt met de aandacht voor duurzaamheid te maken. Steeds merken produceren tenten van gerecycled katoen of denken na over manieren van produceren die het minst belastend zijn voor het milieu, zoals de tenten van Vaude. Er is een groeiende groep consumenten die duurzaamheid bij de aanschaf van kampeerspullen belangrijk vindt. Al zie ik bij de nieuwe kampeerders dat makkelijk en goedkoop het nog vaak wint. Terwijl je met een vakantie-uitzet van goede kwaliteit een levenlang kan doen.


Vroeg boeken of op de bonnefooi?

Het is vroeg boeken geworden. De mooie plekjes zijn populair. Kampeerders willen op vakantie een top ervaring. De camping moet daarnaast ook nog eens insta-proof zijn. Ook al ga jij zelf liever op de bonnefooi, in het hoogseizoen lukt dat niet meer. Dat geldt voor Zuid Europa, maar ook in Nederland ook steeds minder plek. Steeds meer mensen boeken tussen eind december en eind januari. Daarna raakt het een beetje op de achtergrond. In maart en april gaat men pas weer naar voren kijken en plannen maken. Als ik de ANWB mag geloven verschuift het boeken steeds meer naar voren en zijn Nederlanders als in oktober bezig met hun camping keuze.

Weekendtrip of zomervakantie?

Korte trips winnen aan populariteit. Nederlanders houden van afwisseling. Denk aan een paar kampeerweekenden per jaar en in de zomer een langere reis, het liefst buiten Europa. Heb je minder te besteden, dan is kamperen relatief een goedkope manier van vakantie vieren, maar inflatie speelt hierbij ook een rol. De hogere kosten voor campingeigenaren, zoals hogere energieprijzen, berekenen ze door. Een overnachting wordt aankomende zomer 11 a 12% hoger is de verwachting. Maar het hangt er ook vanaf wat je wilt. Kies je voor een glijbanen camping met animatie, of ga je voor de municipal een paar straten verderop?Toiletemmer of prive sanitair?

Privé -sanitair was booming met corona, de populariteit loopt nu een beetje terug. Privé -sanitair was lang vooral in trek bij ouderen, nu zie ik dat steeds meer ouders met kinderen hiervoor kiezen. Er komen nog steeds campings bij met privé-sanitair bij, want er is nog steeds vraag naar. Maar je ziet het nu op een paar kampeerplekken, niet meer hele velden vol. Juist deze kampeerplekken met sanitair zijn in het voorseizoen als eerste volgeboekt.

Elektrisch koken of gas?

Nog steeds is gas populair, ondanks het feit dat gasflessen duurder zijn geworden. Campings gaan er steeds meer naartoe dat je moet betalen wat je daadwerkelijk verbruikt. En mocht je kiezen voor electrisch koken, dan kom je met 8 ampère niet ver. Wel zie ik een verschuiving van gasstel naar BBQ waarop je ook kunt koken. Een multifunctionele oplossing dus.Welke trends zie jij in 2023? Deel ze met ons! Ook voor vragen over ons assortiment slaapmatten, kampeermeubels en tenten ben je bij ons bij het juiste adres.