Naar boven

Hoe zorg ik goed voor mijn leren wandelschoenen?

06 september 2022 - Onderhoud , Uitrusting , WandelenWandelpaden kunnen hard, rotsachtig, modderig, stoffig en scherp zijn. Zelfs de meest robuuste leren wandelschoenen zullen na verloop van tijd getekend zijn door gebruik. Naast de krasjes, schuurplekken en beschadigingen is leer gevoelig voor uitdrogen en barsten. Als je wilt dat je schoenen lang meegaan en op hun best presteren, moet je ze regelmatig onderhouden.


Van welk soort leer zijn jouw wandelschoenen?

Elk onderhoudsproduct wordt ontworpen voor een specifiek doeleinde. Waar de een is gemaakt voor een specifiek soort leer, zijn andere producten op elk soort leer te gebruiken. Het is dus belangrijk dat je weet van welk soort leer je wandelschoenen zijn gemaakt.

Volnerf leren wandelschoenen

De meeste wandelschoenen zijn gemaakt van volnerfleer. Dit soort leer is te herkennen aan het gladde uiterlijk en is vaak stug en dik. Schoenen die gemaakt zijn van volnerf leer hebben over het algemeen conditioner nodig. Dit is namelijk een voedend middel dat de vettigheid van het leer herstelt en een dunne waterafstotende laag achterlaat. Het beschermt de schoen tegen regen en vlekken.

Ruw leren wandelschoenen

Ruwere leersoorten zoals suède en nubuck zijn de zachte binnenlaag van leer, deze herken je aan het ruwe uiterlijk. Voor schoenen die gemaakt zijn van ruw leer heb je een ander onderhoudsmiddel nodig. Dat kan het beste met waterafstotende spray. Dit voedt het leer en brengt een waterafstotende laag aan waardoor de wandelschoenen zijn beschermd tegen regen. Ook wordt het ademende vermogen van de schoen verbeterd. Een alternatief voor de spray is een product op wax basis. De wax voedt het leer meer dan de spray en brengt een beschermlaag aan op de schoen, die beschermt tegen vocht, vlekken en oliën. Als je de wax gebruikt ademt de schoen iets minder dan wanneer je de spray gebruikt, maar biedt wel meer bescherming.


 

Welk product moet ik kiezen?

Als je weet van wat voor soort leer je schoen is gemaakt, dan moet je alleen nog kiezen welk product je gaat gebruiken. Maak kennis met onze collectie met onderhoudsmiddelen.

Conditioner

Een all-round onderhoudsmiddel is de Leather Conditioner van Grangers. Dit goedje zorgt ervoor dat je schoen niet uitdroogt, het leer gevoed blijft en heeft een lichte waterafstotende werking. Dit middel werkt het beste op alle ruwe leersoorten zoals nubuck of suède. Als je op zoek bent naar een sterk waterafstotend middel dan kan je beter voor een ander product kiezen. Maar ben je op zoek naar een voedend product dan is dit een hele goede keuze.

Wax

Veruit het meest gebruikte onderhoudsmiddel is de G-Wax van Grangers. Dit product onderhoudt en voedt het leer. Het zorgt ervoor dat het niet uitdroogt en impregneert de schoen met een langdurige waterafstotende laag. Dit middel werkt het beste op volnerfleer maar is geschikt voor elke leren schoen die een opknapbeurt nodig heeft. Naast dat de wax een voedende werking heeft, zijn je schoenen lang waterafstotend.

Waterafstotende spray

Een product dat perfect is om je wandelschoenen waterafstotend te maken is de Footwear Repel Plus van Grangers. Het is makkelijk in gebruik en 100% milieuvriendelijk. Nadat de schoenen zijn ingespoten wordt het leer nooit meer echt nat. Daardoor droogt de schoen minder snel uit en zullen de schoenen een stuk langer meegaan. Dit middel is geschikt voor alle soorten leer, volfnerf of ruw.

Schoonmaakmiddel

Het is belangrijk om je wandelschoenen schoon te houden. Niet alleen omdat het er strak uit ziet maar het ademende en waterafstotende vermogen verbeterd als je de schoenen regelmatig schoon maakt. We raden je af om met gewoon wasmiddel je schoenen schoon te maken omdat dit het waterafstotende vermogen aantast. De Footwear & Gear Cleaner is speciaal gemaakt om de schoen schoon te maken zonder de waterafstotende laag aan te tasten. Dit middel is perfect om te gebruiken voor het impregneren van je wandelschoenen.
Hoe verzorg ik mijn wandelschoenen?

Als je het juiste middel hebt, kan je aan de slag. Onderhoudsproducten werken het best op schone en vochtige schoenen. Je wilt natuurlijk niet dat het stof of gruis de dekking van het onderhoudsmiddel belemmert.

Je schoenen onderhouden in 6 stappen

  1. Verwijder de veters van de schoenen voor het reinigen.
  2. Gebruik een spons of borstel om de vuiligheid van de schoenen te verwijderen
  3. Gebruik lauwwarm water om de schoen schoon te spoelen
  4. Gebruik de schoenreiniger in combinatie met lauwwarm water om de schoen te wassen. Dit kan je doen met de spons of borstel.
  5. Breng meteen na het schoonmaken de leer conditioner, wax of waterafstotende spray aan.
  6. Laat je wandelschoenen goed drogen.

Je wandelschoenen laten drogen

Het is belangrijk dat je de wandelschoenen laat drogen op kamertemperatuur met een lage luchtvochtigheid. Dus niet op of naast de kachel. Je kan wel een ventilator gebruiken om het droogproces te versnellen. Om de binnenkant te laten drogen kan je papier gebruiken, zolang die niet bedrukt is. Inkt kan namelijk in het waterdichte membraan trekken en het ademend vermogen negatief beïnvloeden. Als de schoenen droog zijn kun je ze het beste opbergen op een plek waar de temperatuur stabiel is en de luchtvochtigheid normaal. Zolders, garages of in de auto leggen raden wij af, hierdoor kan het leer uitdrogen en barsten veroorzaken.

Heb je nog vragen?

Heb je meer vragen over hoe je het beste je wandelschoenen verzorgt? Of ben je op zoek naar nieuwe wandelschoenen? Je bent altijd welkom bij Soellaart, onze outdoor specialisten kunnen je helpen met het vinden van het juiste product.