Naar boven

Hoe wax ik mijn ski's of snowboard?

12 januari 2023 - Onderhoud , WintersportAls je ski's of een snowboard hebt, is het van belang om je spullen zo goed mogelijk te onderhouden. Je kunt je onderhoud uitbesteden aan Soellaart. We bekijken aan de hand van de status van je ski's of snowboard welk type beurt is aan te raden. Als je kleine krasjes hebt en beperkte beschadigingen aan de staalkanten, dan is een kleine beurt waarschijnlijk voldoende. Heb je over stenen geskied bij slechte sneeuwcondities, dan kan het zijn dat een grote beurt nodig is. Doorgaans hanteren we de regel dat je nieuwe ski's s na een week skien in goede condities enkel hoeft te waxen. Uiteraard is het advies helemaal afhankelijk van de condities van je skies. Kom daarom langs in de winkel voor het beste advies.

Zelf je ski's of snowboard waxen? Lees in 7 stappen, hoe je je dit zelf kan doen met de producten van Holmenkol.

Hoe breng je de wax aan? 


Belangrijk is dat het strijkijzer de vereiste temperatuur goed kan aanhouden. Typische huis ijzers hebben veel temperatuurschommelingen, dus raden wij de speciale strijkijzers van Holmenkol aan.  

1. Schakel het strijkijzer in. De geschatte temperatuur wordt vaak aangegeven op de waxverpakking.  

Holmenkol Smartwaxer

 

Bekijken
 


2. Houd de wax tegen het ijzer van het strijkijzer. De wax druppelt op de ski of het snowboard terwijl het smelt. Houd het strijkijzer 2-tot-4 duimen boven de ski-of snowboard basis en verplaats het van voor naar achterkant tot zijkant, zodat de gesmolten Wax druppeltjes de basis volledig bedekken.  

3. Plaats het strijkijzer op de ski-of snowboard en verdeel de wax over de hele basis totdat een laagje wax het hele oppervlak omhult. Houd het strijkijzer niet te lang op één plek. Zorg ervoor dat de wax helemaal over de ski of snowboard smelt, van rand tot rand en punt tot staart. De waxlaag moet dun genoeg zijn dat één uiteinde droogt als je het andere uiteinde bereikt.  

4. Wacht tot de wax op de ski of snowboard volledig is afgekoeld en droog is. Laat je ski of snowboard niet afkoelen (dus zet hem niet buiten in de sneeuw), want dat zal ervoor zorgen dat de wax wordt teruggeduwd uit de poriën van de basis.  

Schrapen en borstelen  

Met behulp van een kunststof (niet metalen) schraper, schraap je de basis van de voor naar achterkant, dit is nodig om het overtollige wax te verwijderen. Schraap in overlappende, continue bewegingen. Je bent klaar als de basis van de ski of board bijna vrij is van zichtbare wax. Wax wil in de poriën van de basis blijven. 

1. Zorg ervoor dat je de metalen randen van de ski of snowboard ook afschraapt, zodat er geen wax meer aanwezig is op de metalen randen. 

Holmenkol Plexiklinge schraper

Bekijken
 


2. Borstel de basis om de structuur en textuur van het belag terug te krijgen, hierdoor zal uw snelheid toenemen. Borstels variëren afhankelijk van grootte, stijfheid en materiaal. Een stijve, nylon borstel is een goede keuze voor alle soorten belag. Borstel van tip tot staart, met ongeveer 15-20 slagen.

Holmenkol borstel

 

Bekijken
 

Bron: Holmenkol en Nederlandse Skivereniging