Naar boven

Hoe vind ik de perfecte wandelschoen?

23 juni 2022 - Uitrusting , WandelenDat je de Vierdaagse niet op sneakers kunt lopen, is bij wandelaars wel bekend. Maar toch wordt het belang van een goede wandelschoen onderschat. Terwijl je zonder de juiste ondersteuning blessures en blaren kunt oplopen. Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen wilt kopen?

Wandelschoen categorieën

Wat voor wandelschoenen zijn geschikt voor jou? Laat je op weg helpen aan de hand van van de volgende categorieën. Deze categorieën gaan van A tot en met D en daartussen zitten nog de cross classes zoals A/B, A+, B+, etc. De belangrijkste vier categorieën lichten wij toe:

-          De categorie A schoenen zijn soepele wandelschoenen waarbij de zolen een goede afwikkeling hebben en maximale demping. Dit zijn de lagere modellen wandelschoenen die je in principe elke dag aan zou kunnen doen.

-          Categorie A/B zijn schoenen die de enkel omsluiten, dit zijn echt allround schoenen. Je kan ze gebruiken voor zowel ruigere paden in bergen als plattere gebieden in je eigen omgeving.

-          De schoenen in Categorie B zijn de bergwandelschoenen voor de ruigere paden en hooggebergten. Deze schoenen beiden een volledige enkelsteun.

-          Categorie C zijn de schoenen voor zware trektochten in hooggebergten of gletsjers. Deze schoenen zijn uitgerust met een waterdich membraan en zijn een stuk robuuster.

-          De schoenen in categorie D zijn de schoenen die je kan gebruiken in hooggebergten, meer voor het klimmen dan het wandelen. In deze categorie zijn er ook schoenen die speciaal voor een type gebruik worden gemaakt. Bijvoorbeeld voor ijsklimmen.Ook deze schoenen zijn uitgerust met Gore-tex. 

Multifunctionele schoenen

Bedenk altijd eerst waar je de schoen voor wilt gebruiken. Als je schoenen zoekt die je kunt gebruiken voor zowel de wat ruigere paden en voor de Nederlandse landschappen, kies dan voor de schoenen in categorieën A – A/B. Deze schoenen zijn licht, beschermen goed en hebben een goede zool met demping. Je kan deze schoenen alle seizoenen gebruiken. Niet toevallig dat deze categorie in Nederland het meest populair is. Ideaal dus!

Ga je de bergen in? Overweeg dan trail-run-schoenen. Ben je het bergwandelen nog niet gewend? Kies dan voor een schoen met meer stabiliteit.

En dan nog de keuze: een waterdichte schoen of niet? Waterdichte schoenen zijn verkrijgbaar in een variant met Gore-tex of ander waterwerend membraan. Het nadeel van een 100% waterdichte schoen, is dat zo'n schoen zweterig kan worden. Voor een zomers evenement zoals de Vierdaagse adviseren we luchtige schoenen. Vocht moet namelijk afgevoerd worden.

Kom passen!

Een voetmeting is essentieel. Om er zeker van te zijn dat de schoen goed past, kun je het beste langskomen om wandelschoenen aan te laten meten. Helemaal als je lange afstanden gaat lopen en de schoenen intensief gaat gebruiken.  Bij Soellaart nemen we de tijd om de juiste schoenen te vinden. Wij meten de hoogte van de wreef, de breedte van de voet en de vorm van de hiel. Ook word je gevraagd om op de Feet Revelator te gaan staan, waarmee ook de boog van de voet en de drukverdeling wordt gemeten. Aan de hand van de meting raden wij een bepaalde schoen aan die je kan passen. Uiteraard moet je even een rondje lopen op de schoenen, onze specialist zal je vertellen waar je op moet letten bij het lopen. Heb je moeite met het vinden van de juiste wandelschoenen? Dan is dit de uitkomst voor jou.

Bij Soellaart nemen we de tijd voor je, denken met je mee en krijg je persoonlijk advies.