Naar boven

Hoe plak ik een lek in mijn slaapmat?

01 september 2022 - Kamperen , Onderhoud


Op, voor of na je vakantie erachter komen dat je slaapmat lek is, dat is natuurlijk ontzettend vervelend. Je moet natuurlijk goed voor je slaapmat zorgen, maar het kan nog eens voorkomen dat hij toch beschadiging oploop. Wij geven je een aantal tips wat je kan doen in het geval van een lek. En hoe je de gaatjes voorkomt.


Berg je slaapmat veilig op

Je moet je slaapmat altijd op de juiste manier opbergen, daardoor voorkom je beschadigingen. Hoe je je slaapmat het beste opbergt zullen wij uitleggen.

Schoonmaken

Als eerste is het goed als je je slaapmat schoonmaakt met een zachte doek of spons. Ga in ronddraaiende bewegingen over de mat met een sopje van milde zeep. Doe dit wanneer je de slaapmat heb opgeblazen. Laat de mat daarna goed drogen.

Opbergen

Heb je een self inflating mat, deze kan je het beste opgerold en opgeblazen opruimen met het ventiel open in een droge ruimte. Als je hem niet opblaast dan kan de schuimlaag in de mat samen worden gedrukt. Het ventiel zet je open omdat het eventuele vocht er dan uit kan. Leg ook niks op de mat als je hem opbergt, dat kan ook de laag samendrukken. Heb je een gewone schuimmat? Die kan je gewoon oprollen en in de hoes bewaren. Berg je slaapmat altijd op in een koele ruimte, als hij in een warme ruimte ligt dan kan de lijm in de mat loslaten.

 

Lek in je slaapmat

Verliest je slaapmat toch lucht? Check als eerste of het ventiel goed dicht gedraaid zit of dat er geen vuil in het ventiel zit waardoor hij niet helemaal dicht kan. Ook kan je mat zijn volume verliezen door een temperatuurverschil. Is dat allemaal niet het geval? Dan moet je erachter komen waar het lek in de slaapmat zit.

Waar zit het lek?

Je kan luisteren naar waar de lucht uit de slaapmat komt. Dat moet wel op een hele rustige plek anders hoor je het natuurlijk niet. Een andere manier om erachter te komen waar het lek zit is om je slaapmat in een emmer te leggen en te kijken waar de luchtbelletjes vandaan komen. Je kan ook proberen om er met een natte spons overheen te gaan en te kijken of je belletjes ziet. Als je het lek hebt gevonden, markeer deze dan goed zodat je hem kan plakken. Laat de mat goed opdrogen voordat je aan de slag gaat met het lek dichten.

Het lek dichten

Wij hebben in ons assortiment een aantal kits waarmee je je slaapmat kan repareren. Denk bijvoorbeeld aan Exped Field Repair Kit of de Therm a Rest Permanent home repair kit. Hiermee kan je kleine lekken of scheuren plakken. Je kan ook de Seam Grip gebruiken om naden of kleine gaatjes te lijmen. Elk product werkt net anders, maar op deze producten kan je vinden hoe je het moet gebruiken. Bijvoorbeeld hoe je het moet aanbrengen en hoe lang het moet drogen.Kom langs!

Het is natuurlijk altijd goed om voorbereid op vakantie te gaan. Zorg daarom dat je altijd een repair kit bij je hebt als je op vakantie gaat. Je weet nooit wanneer je het nodig gaat hebben. Heb je nog vragen of hulp nodig bij het plakken van je slaapmat, of heb je een andere vraag? Onze outdoorspecialisten staan altijd voor je klaar. Neem contact met ons op via info@soellaart.nl of via 023 - 532 3735.