Naar boven

Hoe kies je een slaapzak voor je kampeervakantie?

10 mei 2021 - Kamperen , ProductadviesOm te genieten van een heerlijke nachtrust onder de sterren, in het bos of de bergen, heb je de juiste uitrusting nodig. Daarom gaan wij in deze blog alles uitleggen over slaapzakken.


Wat is het verschil tussen een camping en een backpack slaapzak?

Over het algemeen zijn camping slaapzakken groter, ruimer en zwaarder dan backpack slaapzakken. Dit is logisch, want als je jouw spulletjes op een camping laat liggen maakt het niet uit of ze veel ruimte in nemen en gaat comfort boven alles. Voor de gemiddelde backpacker is gewicht en pakmaat het allerbelangrijkste. Het moet tenslotte in een rugzak passen en moet kilometers meegedragen worden. Zo zijn er verschillende typen slaapzakken die geschikt zijn voor verschillende soorten kampeerders. Er zijn verschillende vormen, materialen en pasmaten die elk goed tot zijn recht komen in verschillende omstandigheden.

In welk seizoen ga ik kamperen?

Voor een nachtje bivakkeren in de poolcirkel zal je een warmere slaapzak moeten kiezen dan een zwoele zomernacht in Italië. Op de meeste slaapzakken is een overzicht te vinden van temperaturen waarin je comfortabel kan slapen in je slaapzak. Over het algemeen kunnen we slaapzakken verdelen in 3 categorieën. Zomer, winter en 3 seizoen slaapzakken. De meeste slaapzakken vallen in onderstaande categorieën. Omdat je de meeste slaapzakken kunt opritsen, raden wij aan om een slaapzak te kiezen die warm genoeg is voor de koudste nacht die je verwacht tegen te komen. Mocht dit toch te warm zijn, kun je hem altijd nog openritsen en als deken gebruiken.


Type slaapzak  Temperatuur gradering  
Zomer +25 graden Celsius en hoger  
3-seizoen +15 en +30 graden Celsius  
Winter +15 graden Celsius en lager  
Deze temperatuur beoordelingen zijn gebaseerd op de gemiddelde slaper.


Welke slaapzak vorm heb ik nodig?

Er zijn verschillende vormen waarin slaapzakken geproduceerd worden. Elke vorm heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Rechthoekig model

Over het algemeen wil de gemiddelde kampeerder zoveel mogelijk ruimte, zodat hij of zij zich lekker kan uitrekken of omrollen in de slaapzak. Mensen die veel ruimte willen of veel bewegen in hun slaap kunnen het beste kiezen voor een rechthoekig model. Ook kun je dit type slaapzak openritsen en als deken gebruiken. Dit rechthoekige model heeft als nadeel dat het meer weegt dan andere modellen. En omdat deze slaapzakken ruimer zijn, zijn deze ook lastiger op te warmen dan bijvoorbeeld een mummie model.

Mummie model

Een mummie model wordt het meest gebruikt door backpackers. Omdat ze nauwer lopen naar het voeteneinde besparen ze ruimte en gewicht. Dit zorgt ervoor dat ze minder ruimte in je tas innemen en minder zwaar zijn om mee te nemen. Mummie zakken hebben de hoogste warmte-tot-gewicht ratio. Omdat ze meer om het lijf zitten, heb je minder lichaamswarmte nodig om deze slaapzak warm te houden. Dit zorgt ervoor dat je minder energie verbruikt om warm te blijven, hierdoor heb je een betere nachtrust. In dit soort zakken rol je niet in je zak, maar rolt de zak met je mee. Dit is voor sommige mensen wennen of onprettig, maar de pakmaat en warmte-tot-gewicht ratio is het voor elke backpacker dubbel en dwars waard. Ook worden de warmste slaapzakken in deze vorm gemaakt. De meeste mummie slaapzakken zijn voorzien van een capuchon. Dit zorgt ervoor dat je kostbare warmte niet kan ontsnappen en je lekker warm blijft.

Semi rechthoekig model

Semi rechthoekige modellen bieden een compromis tussen een rechthoekig model en een mummie model. Ook wel bekend als semi mummie of half mummie. Deze vorm biedt voordelen van beide kanten. Zoals de ruimte en mogelijkheid om in je slaapzak te kunnen draaien. Dit model is ook iets warmte efficiënter dan de rechthoekige variant, maar is niet zo licht als een mummie.
Wat zijn de verschillende isolatietypen?

Als je een keuze gaat maken om te kijken naar hoe warm je slaapzak moet zijn is het belangrijk om te kijken naar de activiteit die je ermee gaat doen. Over het algemeen zijn warmere slaapzakken zwaarder. Om ervoor te zorgen dat je rugtas nog prettig te dragen is, is het belangrijk om te kijken naar het type isolatie dat gebruikt wordt in de zak. Wanneer je bijvoorbeeld met de auto reist is de pakmaat minder van belang en kan je beter naar een ander soort slaapzak kijken. Over het algemeen worden slaapzakken door een van twee materialen gevuld, namelijk dons of syntethisch materiaal.

Dons

Een donzen slaapzak heeft over het algemeen de beste warmte-tot-gewicht ratio. Dons is namelijk zo licht als een veertje, letterlijk, dit maakt het een ideale keuze voor backpackers. Niet elke donzen slaapzak is hetzelfde. Als je een donzen slaapzak koopt, kijk dan naar de cuin waarde. Deze waarde zegt iets over hoeveel dons er in de slaapzak zit. Dit heeft invloed op de pakmaat, een hogere cuin waarde betekent dat het kleiner opvouwt. Het nadeel van dons is dat wanneer het nat wordt het een groot deel van de isolerende werking verliest. Dit komt doordat het samen klontert, waardoor de pluisjes geen warme lucht meer vast kunnen houden. Er bestaat geïmpregneerd dons, waarbij de veertjes behandeld zijn doormiddel van een waterafstotende coating. Deze isoleert iets beter als het vochtig is, maar niet zo goed als synthetisch. Dons gaat ook langer mee dan synthetisch materiaal, het is een natuurlijke vezel die niet afbreekt. Mits je deze goed opslaat.

Een kleine kanttekening bij dons voor de dieren liefhebbers. De meeste donzen slaapzakken in ons assortiment zijn RDS (responsible down standard) gecertificeerd. Dit houdt in dat het dons voor deze slaapzakken ethisch is gewonnen. Voor meer informatie hierover, klik hier.

Synthetisch

Synthetische slaapzakken zijn gevuld met een kunstvezel. Deze kunstvezels zijn vaak hol waardoor ze warme lucht gevangen kunnen houden. Deze zakken zijn groter in pakmaat omdat de synthetische vezel niet kleiner ingepakt kan worden. Ook zijn ze een stuk zwaarder dan donzen slaapzakken met dezelfde temperatuur gradering. Een synthetische zak gaat minderlang mee dan een donzen zak. Omdat synthetische materiaal na verloop van tijd uit elkaar valt, zakt het in elkaar en kan het minder warmte bewaren.


 Slaapzakken

 Bekijk collectie


Hoe zit het met het buitenstof materiaal?

De buitenstof kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Elk materiaal heeft zo weer zijn eigen voordeel ten opzichte van andere materialen. De meest voorkomende materialen zijn katoen, polyester en nylon. De meeste camping slaapzakken zijn gemaakt van katoen. Deze zijn makkelijk te onderhouden en voelen fijn en zacht aan, net zoals thuis. Het nadeel hiervan is dat het stug en zwaar is. Backpackers kiezen liever voor nylon of polyester. Nylon is een fijn materiaal omdat het licht, maar zeer stevig is. Nylon is gemaakt om zijde na te bootsen en voelt dus zachter aan dan polyester, ook rekt het meer mee wat een voordeel is voor mummieslaapzak gebruikers. Polyester is waterbestendiger dan nylon en veel waterbestendiger dan katoen. Dit materiaal is dus ideaal voor vochtige omgevingen en voor mensen die snel transpireren. Polyester trekt wel meer geurtjes aan dan nylon.

Slaapzak accessoires

Om het onderhoud van je slaapzak makkelijker te maken kun je een lakenzak gebruiken. Hierdoor kom je niet direct in contact met je slaapzak en hoef je deze minder vaak te wassen. Ook als het koud is dient deze als extra isolatie laag. Als het zomers boven de 30 graden Celsius is kun je ook alleen in de lakenzak gaan liggen.

Weet je het nog niet zeker?

Heb je na het lezen van onze blog nog geen idee welke slaapzak het beste is voor jouw vakantie. Dan nodigen we je graag uit in de winkel voor persoonlijk advies. Onze outdoor specialisten kunnen je helpen met het vinden van het juiste product.