Naar boven

Hoe kies je de beste regenjas?

12 september 2022 - Materiaal , UitrustingMet een goede regenjas kan je elke outdooractiviteit aan. Maar wat is een goede regenjas en waar moet je op letten? Wat is een waterkolom en hoe waterdicht is een regenjas? Wat houdt Gore-Tex in? En wat is het verschil tussen waterafstotend en waterdicht? Lees er alles over in deze blog.


Waterafstotend of waterdicht

Een waterafstotende jas houdt een lichte regenbui voor een korte periode tegen. Bijvoorbeeld wanneer je van de bus naar de trein loopt in de miezer. Een waterdichte jas houdt regen tegen bij een stevige bui voor een langere periode. Dus wanneer je op de fiets naar je werk gaat of vaak stevige hikes maakt. Een waterdichte jas is ook vaak wat beter afgewerkt, zoals met een gesealde rits en getapete naden.

Waterkolom

De waterkolom geeft aan hoeveel water op de stof kan staan voordat deze doorlekt. Dit wordt aangegeven in mm per cm2. Dus wanneer de waterkolom 5.000mm is, betekent dit dat de stof doorlekt wanneer er meer dan 5 meter water op een vierkante centimeter drukt. In principe geldt hoe hoger de waterkolom hoe beter. Er kan snel grote druk op je jas staan, bijvoorbeeld bij een zware rugzak of als je op je fietszadel zit. Kijk hier dus goed naar als je een regenjas gaat aanschaffen.Membraan of coating

Binnen waterdichte jassen heb je nog twee afwerkingen een coating of een membraan. Er zijn goede ademende coatings en goede ademende membranen. Een coating is een laag aan de binnenkant van de stof en is vaak de goedkopere keuze. De laag is vaak gemaakt van Polyurethaan. De coating is gevoeliger voor slijtage waardoor de jas na verloop van tijd minder waterdicht kan worden.

Een membraan is de duurzaam waterdichte optie. Je hebt twee type membranen, een hydrofiel of een microporeus membraan. Een hydrofiel membraan laat geen vloeistof door maar wel afzonderlijke watermoleculen. Deze bewegen zich naar de minst vochtige en koelste kant van het membraan, wat eigenlijk altijd de buitenkant is. Een microporeus membraam heeft poriën, deze poriën zijn zo klein dat er geen water naar binnen kan maar wel waterdamp doorheen kan. Beide membranen zijn dus ademend.Twee- of drielaags jas

Bij een tweelaags jas is het membraan en de bovenstof verbonden aan elkaar. Aan de binnenkant zit een losse voering die het membraan beschermt. De lichte jassen hebben deze losse voering niet maar een heel dun laagje dat het membraan beschermt, deze worden tweeënhalf laags jassen genoemd. Zijn de bovenstof, het membraan en de voering aan elkaar verbonden, dan is het een drielaags jas.

3-in-1-jas

In ons assortiment hebben wij ook 3-in-1 jassen. Dit is een waterdichte buitenjas en een warme gevoerde binnenjas. Deze kan je beide afzonderlijk van elkaar dragen of gezamenlijk. Op 3 manieren dus, vandaar de naam. Dit kan ook een goede optie zijn als je een regenjas gaat kopen.


 


GORE-TEX®

GORE-TEX®  is het bekendste microporeuze membraan. Het is een dun laagje opgerekt polytetrafluorethyleen, ook bekend als teflon. Het membraan wordt zowel aan de bovenstof als aan de voering vastgemaakt. Door de poriën kan het water niet naar binnen maar de waterdamp wel naar buiten. Als je naar het membraan kijkt door de microscoop heeft het een structuur dat op een heg lijkt. Daardoor is GORE-TEX® ook winddicht. Alle GORE-TEX® producten hebben een waterkolom van 29.000 mm.

Er zijn ook merken die eigen technologieën hebben bedacht voor hun waterdichte regenkleding.

DryVent™ van The North Face

DryVent™-materialen zijn zo ontwikkeld dat ze volledig water,- winddicht en ademend zijn. De buitenkant van het textiel is behandeld met een duurzame waterafstotende afwerking die helpt om druppels te vormen en water van het oppervlak af te stoten. Elke meerlaagse stof is zo ontwikkeld dat waterdamp van binnen naar buiten wordt doorgelaten. DryVent™-materialen zijn ontwikkeld met verschillende gewichten, texturen en prestatie-eigenschappen, die ervoor zorgen dat maximale bescherming, prestatie en comfort kunnen worden geboden aan de gebruiker voor alle waterdichte, ademende kleding en accessoires in de categorieën active en lifestyle van The North Face. Alle DryVent™-kleding en accessoires hebben volledig gesealde zomen en zijn ontworpen met specifieke kenmerken die relevant zijn voor de specifieke activiteiten en omstandigheden van de gebruiker. Alle producten die volledig afgesloten, waterdicht en ademend zijn, vallen onder de naam DryVent™.


Let hier ook op bij je keuze

Als laatste is het goed om nog naar een aantal details te kijken als je een regenjas gaat kopen.
  • Rits: Besteed wat aandacht aan de rits als je een regenjas koopt. Heeft deze een overslag of is het een gesealde rits? Je wilt niet dat er door de rits regen kan komen. Let hier ook op bij de zakken.
  • Capuchon: Niks is zo vervelend als een niet goed zittende capuchon. Kijk of hij verstelbaar is en een goede verstevigde klep heeft. Ook is het fijn als de capuchon met je hoofd meedraait.
  • Ventilatie: Het is prettig als er voldoende ventilatie in een jas zit. Veel regenjassen hebben bijvoorbeeld een rits of ventilatiegaten onder de oksels.
  • Kraag: De kraag van de jas mag niet te wijd zijn, anders kan er warmte uit ontsnappen of juist regen in stromen.

Maak een goede duurzame keuze

Denk er dus goed over na waar je je jas voor gaat gebruiken en baseer daar je keuze op. Heb je een regenjas nodig voor woon/werkverkeer dan hoef je uiteraard niet de meest technische regenjas aan te schaffen. Maar wil je de jas ook gebruiken voor hiken met een zware rugzak of op fietsvakantie, dan is een goede technische lichtgewicht regenjas wel aan te raden. Mocht je er nou nog niet uitkomen met je keuze, kom vooral langs! Onze outdoorspecialisten kunnen je altijd helpen met de beste keuze.