Naar boven

Het belang van goede wandelsokken

21 februari 2022 - Uitrusting , WandelenHet is belangrijk dat je goede wandschoenen hebt als je veel of lange stukken wandelt. Maar wat niet iedereen zich realiseert is dat het ook erg belangrijk is dat je goede sokken draagt in je wandelschoenen. Dit wordt vaak onderschat. Maar je kan echt veel winst halen uit het wandelen op goede wandelsokken. Maar waarom is dat belangrijk? En waar moet je op letten bij het kopen van goede wandelsokken? Wij leggen het je uit.


De voordelen van goede wandelsokken

Je wandelschoenen lopen heerlijk, daarom heb je ze ook gekocht of zijn ze aan je aangeraden. Als je ze bij Soellaart hebt gekocht dan heeft u persoonlijk advies gehad over de wandelschoenen en waar u ze voor gebruikt. En waarschijnlijk heeft een van onze outdoor specialisten ook wel het belang van de wandelsokken verteld. Maar wij vertellen het je graag nog een keer. Wandelsokken hebben meestal geen naden waardoor er geen vervelende wrijving of drukpunten onstaan bij het wandelen. De sokken die wij in ons assortiment hebben hebben meestal ook prettige eigenschappen zoals vochtregulatie en vezels die antibacterieel zijn en nare geurtjes tegen gaan. De sokken ondersteunen op een bepaalde manier de voeten door dikkere en dunnere stukken. Zo geven ze extra demping of voorkomen ze het onstaan van blaren.

Compressiesokken

Naast wandelsokken kan je ook compressiesokken kopen voor het wandelen. Dit wordt steeds populairder onder wandelaars. Een voordeel van het wandelen met compressiesokken is dat de onderbenen en voeten worden ondersteund waardoor je minder snel vermoeide benen krijgt tijdens het wandelen. De sokken helpen ook met de bloedcirculatie in de benen waardoor je beenspieren genoeg zuurstof toevoer krijgen. Daardoor worden de afvalstoffen uit je spieren ook weer beter afgevoerd. Met het dragen van compressiesokken kan je dus spierpijn verminderen of voorkomen en je hebt minder kans op blessures zoals scheenbeen- en achillespeesklachten. Wij hebben zowel compressiesokken als compressie tubes die je aan kan trekken in combinatie met andere (wandel)sokken.


Waar moet je op letten bij het kopen van wandelsokken?


Materiaal van de sokken

De mate waarin sokken zowel luchtdoorlatend als vochtregulerend zijn hangt sterk samen met het materiaal van de sokken. Je kunt hierbij doorgaans een keuze maken tussen wollen sokken, katoenen sokken of sokken van synthetisch materiaal. 
  • Katoen zit comfortabel en is relatief goedkoop. Nadeel is dat het minder duurzaam is, langzaam droogt en niet vormvast is. Dit maakt dat de natte sok gaat schuren en plakken aan de huid. Als je snel last hebt van blaren, zal voor jou een katoenen sok niet de juiste keuze zijn. Voor wandelen adviseren wij geen katoenen sokken.
  • (Merino) wol zit comfortabel maar is relatief duur. (Merino) wol heeft de eigenschap veel vocht te kunnen opslaan en vormvast te zijn, daarnaast is Merino wol ook antibacterieel waardoor je  sok aanzienlijk minder gaat ruiken na gebruik. Als je sok eenmaal nat is wordt hij wel langzaam droog.
  • Synthetisch materiaal zoals polyamide, viscose of polyester zijn  waterafstotend en drogen snel. Het is duurzaam materiaal wat lang mee gaat en slijtvast is.


Lengte van de sokken

Naast materiaalsoort hebben wandelsokken ook een verschil in lengte; er zijn korte sokken, middelhoge sokken of hoge sokken. Wat voor jou de gewenste lengte is, hangt samen met wat voor schoenen en kleding je draagt. Als je naar een koud gebied gaat en warme voeten en onderbenen belangrijk zijn, ligt het voor de hand om daar hogere sokken bij te dragen. Ga je naar een warm gebied en wil je juist dat je sokken onzichtbaar zijn, dan zijn korte sokken waarschijnlijk de beste keuze voor jou.Wandelsokken

Bekijk collectie
 


Kom langs voor advies

Wil je advies over wandelsokken en welke het beste bij jou passen? Kom vooral langs! Onze outdoor specialisten staan graag voor je klaar. Dat geldt natuurlijk ook voor andere vragen of advies.