Naar boven

Duurzaamheid in het vizier

19 september 2022 - Materiaal , Productadvies , Uitrusting


Klanten weten ons te vinden voor onze duurzame collectie als het gaat om kamperen, wintersport maar ook onze groeiende casual collectie. We kiezen bij onze inkoop altijd voor kwaliteit en draagbaarheid bij merken en producten, ongeacht de modetrends van dat moment. We vinden dat spullen uiteraard fysiek lang mee moeten gaan, maar dat het ontwerp ook altijd draagbaar blijft.


Je zal ons dan ook niet betrappen op de nieuwste trends, maar op degelijke kwaliteit waar je je leven lang plezier van hebt. Tuurlijk zie je af te toe een knipoog naar de trends, denk aan colorblocking in een fleecetrui van Patagonia of The North Face, maar over het algemeen kiezen we voor neutrale kleuren waar je niet snel op uitgekeken raakt.  Wil je als consument iets nieuws, dan kun je kiezen voor producten die een leven lang mee gaan. Op de lange termijn is dat een duurzame keuze.

Dopper
Bekijken
 

Duurzame merken

Alle merken besteden tegenwoordig meer aandacht aan duurzaamheid. Maar er zijn een aantal merken die er qua duurzaamheid echt uitspringen:

  • Patagonia was recent in het nieuws. Oprichter Yvon Chouinard brengt zijn aandelen onder in twee fondsen om de planeet te redden. Patagonia is niet beursgenoteerd, maar het bedrijf schijnt zelf aan te geven dat naar verwachting volgens deze constructie jaarlijks 100 miljoen euro aan dividend uitgekeerd gaat worden voor duurzame projecten. Het gaf al 1% van de winst terug aan duurzame initiatieven, jaarlijks.

  • Vaude is ook een merk dat voorop loopt qua duurzaamheid. Ze zijn erin geslaagd klimaatneutraal te produceren. We zien dat er een groep klanten is die bewust voor dit merkt kiest vanwege hun bedrijfsfilosofie. Green Shape producten bestaan uit milieuvriendelijke materialen en worden zonder bedenkelijke substanties verwerkt. Zo maakt VAUDE veel gebruik van gerecyclede en natuurlijke materialen, zoals hennep en biokatoen, evenals van bio-kunststoffen. Dit zijn klimaatvriendelijke alternatieven voor op aardolie gebaseerd materiaal die zorgen voor een verminderde ecologische voetafdruk.

  • Dopper, ook afkomstig uit Haarlem, is een merk dat iedereen kent en dat zich 100% inzet om plastic afval tegen te gaan. Hier besteden we ook in onze communicatie graag aandacht aan.

  • AKU is het eerste merk dat gebruikt maakt van het Zero Impact-leer van Dani Sustainable Leather.

  • Ook bij Fjällräven vormt duurzaamheid de ruggengraat, van onderzoek en productontwikkeling tot ontwerp en productie. Ze geven prioriteit aan het gebruik van gerecyclede, organische en hernieuwbare materialen. Ze zijn ook lid van de Sustainable Apparel Coalition en onderdeel van het UN Global Climate Action Initiative.


Eigen duurzame aanpak

Om de footprint van online bestellingen te verkleinen, kan je online kiezen voor de bezorging in de omgeving van Haarlem voor de duurzame optie Hurby, bekend om hun elektrische bezorgwagen. Ook hergebruiken we dozen van leveranciers als we een online bestelling bezorgen. Deze verpakkingen krijgen dan de sticker WIJ DOEN GROEN, zodat de klant een eventueel beschadigde doos beter kan plaatsen. In 2020 werd onze winkel gedeeltelijk omgezet naar LED-verlichting om de footprint ook op dat vlak te verminderen.

Dutch Sustainable Fashion Week

Tussen 6 en 12 oktober 2022 doet Soellaart mee aan de Dutch Sustainable Fashion Week in Haarlem. Die week besteden we extra aandacht aan de duurzame producten in onze collectie. Kom langs voor persoonlijk advies!


Loop de route

Bekijk hier de wandelroute langs alle  duurzame adressen in Haarlem!

Bekijk route