De duurzame mode van Soellaart Outdoor & Wintersport

Soellaart Outdoor & Wintersport besteedt tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week (van 23 t/m 29 september) extra aandacht aan duurzame merken en innovaties die de (kleding) industrie verduurzamen. In deze blog lichten we de merken uit die op dit vlak voorlopen, om jou te helpen uitzoeken wat nou verantwoord is en wat niet.
Drie pijlers
Waar let jij op als je wilt weten hoe verantwoord je kleding of gear geproduceerd is? Eerlijke arbeidsomstandigheden, dierenwelzijn of de impact op milieu en klimaat? Als je het ons vraagt dan gaat het om alle drie de opties tegelijkertijd. Vaak zie je dat merken de nadruk leggen op één van deze aspecten. Hoe mooi zou het zijn als merken drie vinkjes kunnen zetten? We zijn er nog niet, maar besteden graag aandacht aan de merken die goed op weg zijn!Eerlijke handel & arbeidsomstandigheden
De belangrijkste Fair Trade labels die je bij outdoorproducten tegenkomt zijn de Fair Wear Foundation en Fair Trade Certified.Fair wear is voornamelijk actief in Europa en is onder meer verbonden aan de merken Vaude, Haglöfs en Odlo. Deze merken zijn lid van de organisatie en beloven daarmee werkcondities te verbeten. De volgende, door de Verenigde Naties erkende minimale arbeidsvoorwaarden, zijn aan de Fair Wear Foundation gebonden:
- Vast arbeidscontract
- Geen dwangarbeid
- Geen kinderarbeid
- Geen discriminatie
- Leefbaar loon
- Vrijheid van vakvereniging en collectieve onderhandeling
- Beperkt aantal werkuren en overwerk
- Veilige en gezonde omstandigheden
Je kunt merken die hierbij zijn aangesloten herkennen aan het Fair Wear Foundation Logo.

.png)
Fair Trade Certified is een wereldwijde beweging waarbij mens en planeet voorop staan. Als je een product ziet met het Fair Trade Certified logo, zoals Patagonia, dan kun je er zeker van zijn dat ze voldoen aan de volgende standaarden:
- Veilige werkomgeving
- Milieubescherming
- Duurzaam levensonderhoud
- Fondsen voor gemeenschapsontwikkeling
Impact op milieu en klimaat
Als je een rondje door onze winkel loopt of een kijkje neemt op onze webshop, zie je dat buitensportmerken gebruik maken van diverse grondstoffen. Wat je veel tegenkomt is nylon en polyesther. Deze vezels zijn licht, nemen vrijwel geen water op en zijn relatief slijtvast. Maar je ziet ook natuurlijke grondstoffen zoals katoen, wol en dons. Bij de productie van katoen is bekend dat er veel water en bestrijdingsmiddelen mee zijn gemoeid. Wol komt van schapen die methaan uitstoten (broeikaseffect) en heeft een grotere footprint naarmate de wil van verder weg afkomstig is. In principe hebben synthethische stoffen het minste impact op het gebied van productie.
VAUDE
VAUDE produceert al sinds 1980 hoogwaardige outdoorkleding en -uitrusting. Bijna de complete VAUDE collectie is Green Shape, te herkennen aan het Green Shape label dat staat voor een duurzame uitrusting. Green Shape producten bestaan uit milieuvriendelijke materialen en worden zonder bedenkelijke substanties verwerkt. Zo maakt VAUDE veel gebruik van gerecyclede en natuurlijke materialen, zoals hennep en biokatoen, evenals van bio-kunststoffen. Dit zijn klimaatvriendelijke alternatieven voor op aardolie gebaseerd materiaal die zorgen voor een verminderde ecologische voetafdruk. Bekijk hier onze VAUDE collectie. In 2022 bereikt VAUDE de volgende mijlpaal door de hoogste normen te stellen voor milieuvriendelijke outdoorproducten. Hierbij staan klimaatbescherming en recyclebaarheid voorop.
icebreaker
icebreaker gebruikt uitsluitend duurzaam geproduceerd merinowol van merinoschapen die voor het grootste deel uit Nieuw-Zeeland komen. Daarbij hebben ze vijf eisen gesteld aan het welzijn van de schapen, zelf noemen ze deze 'de vijf vrijheden van de kudde'. Deze vrijheden zijn; vrij van honger en dorst, vrij van ongemak, vrij van letsel of ziekte, waar schapen schaap kunnen zijn, en vrij van angst. Concreet wordt daarmee bedoeld dat de schapen altijd beschikking hebben over eten en drinken, en dat ze dus vrij kunnen grazen. De schapen kunnen natuurlijk gedrag vertonen omdat zij vrij kunnen leven. Ze hebben altijd beschikking over onderdak, ondergaan geen onnodige pijn en worden regelmatig gecontroleerd op ziektes, waarbij ze ook zo snel mogelijk en goed behandeld worden. En niet alleen het dierenwelzijn staat bij icebreaker hoog in het vaandel. Ze hebben namelijk ook het doel gesteld volledig plasticvrij te zijn voor 2023. Hoe ze dat gaan doen kan je lezen in de nieuwste versie van het Transparency Rapport dat zij hebben gepubliceerd. Hierin wordt ook uitgebreid het dierenwelzijn besproken.
.png)
.png)
AKU
AKU is het eerste merk dat gebruikt maakt van het Zero Impact-leer van Dani Sustainable Leather. Door gebruik te maken van een nieuw innovatief proces dat chroom en zware metalen vervangt bij het looien is de CO2-impact een stuk lager. Daarnaast gebruikt AKU in de Plus-serie meer innovatieve natuurlijke materialen. Zo zijn de veters gemaakt van organisch katoen en de binnenzolen van kokos en latex. Goed voor jouw voeten en de planeet. Fjällräven
Ook bij Fjällräven vormt duurzaamheid de ruggengraat, van onderzoek en productontwikkeling tot ontwerp en productie. Ze geven prioriteit aan het gebruik van gerecyclede, organische en hernieuwbare materialen. Ze zijn ook lid van de Sustainable Apparel Coalition en onderdeel van het UN Global Climate Action Initiative.Sinds 2015 maken al hun producten gebruik van fluorkoolstofvrije impregnatiemethoden en hun kernstof G-1000 is gemaakt van gerecycled polyester en biologisch katoen. Dierenwelzijn en sociale duurzaamheid staan ook voorop in processen en als merk wordt Fjällräven erkend door externe organisaties voor hun toonaangevende, transparante en ethische donsproductie en hun uitgebreide assortiment duurzame wol.
Bluesign® label
Nog een label waar je op kunt letten als een merk zoekt dat aandacht heeft voor de milieu impact is bluesign®. Dit label richt zich op het weglaten van gevaarlijke stoffen in het productieproces zodat de veiligheid voor arbeiders en consumenten wordt verhoogd. Daarnaast staat het label voor het terugdringen van schadelijke emissies naar water en lucht en wordt het efficient gebruik van grondstoffen gestimuleerd. .png)
Onder andere Haglöfs, Patagonia, VAUDE, Royal Robbins en Arc'teryx zijn bluesign® partners. Dit houdt in dat deze bedrijven zoveel mogelijk werken volgens de principes van bluesign®. Producten die geheel aan de eisen voldoen krijgen het predicaat 'bluesign® product'.
Gerecycled materiaal
De meeste kleding wordt gemaakt met behulp van energie uit kolengestookte elektriciteitscentrales. Je kunt je voorstellen dat die opwarmende gassen in de lucht de klimaatcrisis vesrnellen. Gelukkig gebruiken steeds meer outdoormerken gerecycles materiaal als grondstof. Patagonia loopt hierin voorop.
Patagonia
Dit najaar is 87% van de Patagonia collectie gemaakt met gerecyclede materialen. Dat is meer dan ooit en ook nog eens zonder verlies van kwaliteit, comfort of performance. Patagonia is op weg naar 100% hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen. Door zowel synthetische als natuurlijke vezels te gebruiken, die gemaakt zijn van afval (denk aan huidhoudelijk afval, visnetten, tapijt en andere consumptiegoederen die kunnen worden gerecycled tot textiel) beperkt Patagonia de afhankelijkheid van grondstoffen en vermindert ze de CO2-uitstoot.
Milieuvriendelijke waterafstotende behandeling
In 2015 is het gebruik van een DWR (Durable Water Resistance) behandeling verboden vanwege slechte eigenschappen van PFC. Deze DWR behandelingen zorgen voor een waterafstotende afwerking van jassen en broeken. Daardoor zijn merken overgestapt naar andere methoden om stoffen waterdicht te maken. De fluorkoolstoffen die worden gebruikt zijn ook niet onomstreden waardoor er hard wordt gewerkt om een milieuvriendelijke DWR-afwerking te ontwikkelen met dezelfde vuil- en waterafstotende eigenschappen als PFC. Er zijn verschillende merken die al gebruik maken van PFC-vrije DWR behandelingen, namelijk Vaude en Haglofs. Ook de fabrikant van GORE-TEX®, Gore Fabrics, geeft aan schadelijke PFC’s te gaan mijden en zelfs tussen 2021 en 2023 alle materiale vrij van PFC’s te produceren.
OrganoTex
Wil je zelf een jas of broek behandelen? Dan is er OrganoTex®, een biologisch afbreekbaar en fluorkoolstofvrij impregnatiemiddel. De waterafstotende technologie die zij hebben ontwikkeld is geïnspireerd door de waterafstotende eigenschappen van de lotusbloem. Een technologie die is ontwikkeld met oog op de hoogste duurzaamheidsnormen. Daardoor werden in 2018 de producten van OrganoTex® bekroond met de Scandinavian Outdoor Sustainanility Award.
Dierenwelzijn
Als je een verantwoorde keuze wilt maken dan speelt ook het dierenwelzijn een grote rol. In outdoorkleding wordt vaak wol en dons gebruikt door de goede isolerende werking en thermische eigenschappen. Daarnaast is dons ook licht comprimeerbaar. .png)
Door het Responsible Down Standard (RDS) keurmerk wordt er gegarandeerd dat het dons op een diervriendelijke wijze is verkregen. Veel outdoormerken, Exped, Fjallraven, Patagonia en The North Face, werken met RDS.
Een duurzame garderobe bij Soellaart
Onze uitgebreide collectie outdoormerken is van hoge kwaliteit en gaat daardoor lang mee: bij voorbaat een duurzame keuze. Daarnaast ben je bij ons verzekerd van persoonlijk en toegesneden advies wat de kans op een miskoop vermindert. Onze collectie bestaat voor een groot deel uit duurzame merken en spreekt een grote groep bewuste klanten aan.
Duurzame bezorging
Sinds 2020 werkt Soellaart voor online bestellingen in de regio Haarlem samen met de lokale en duurzame vervoerder Hurby die dezelfde avond levert (mits voor 14:30 uur besteld). De elektrische busjes rijden overdag bij Soellaart langs om pakketjes op te halen die bestemd zijn voor klanten uit de regio. Iedere avond rijden ze systematisch door de stad en halen en bezorgen pakketjes bij alle inwoners. Voor klanten buiten de regio Haarlem is DPD de vervoerder. Retourneren bieden we bewust niet gratis aan, om klanten te stimuleren een bewuste keuze te maken. Minder retouren vermindert namelijk de CO2-uitstoot..png)
Soellaart 'doet groen'
We dragen ook een steentje bij aan een beter milieu door te kiezen voor hergebruikte dozen bij het verpakken van de online bestellingen. Door dozen van leveranciers te hergebruiken in plaats van direct weg te gooien, ontlasten we het milieu. Verder verkopen we geen bont maar imitatiebont, eveneens een bewuste keuze. Een andere groene stap die we nemen is dat we producten altijd eerst proberen te laten repareren, dit doen we bij voorkeur lokaal. Dit vermindert eveneens de CO2 uitstoot, omdat het product de grens niet over hoeft. Daarnaast geven we goed advies over hoe je producten het beste kunt onderhouden. Hoe langer ze meegaan, hoe kleiner de impact op de planeet. In 2020 werd onze winkel gedeeltelijk omgezet naar LED-verlichting om de footprint ook op dat vlak te verminderen. Je bent van harte uitgenodigd om onze collectie te komen bekijken en vertellen je graag meer over onze visie en de innovaties van onze merken. Hopelijk tot snel!