Hoe repareer je een tent?

Hoe repareer je een tent?

Wat doe je als je tent stuk is? Je kunt uiteraard contact opnemen met een expert van Soellaart, maar je kunt ook veel reparaties zelf uitvoeren. We helpen je graag op weg. Dit zijn de meest voorkomende tentreparaties met doe-het-zelf-tips:

Gepubliceerd op 13 augustus 2022
Hoe repareer je een tent?

Een kapotte tentstok

Stel, je tentstok is gebroken. Wat doe je dan? Bij Soellaart kun je losse stokken kopen ter vervanging. Deze tentstokken kun je op maat snijden met een pijpensnijder of ijzerzaag. Heb je dit gereedschap niet in huis, kom dan naar onze winkel zodat wij de tentstok op maat kunnen maken.  

Stokken met elastiek (bijvoorbeeld van een koepeltent) kunnen kwetsbaar zijn bij extreme weersomstandigheden of als er te ruw mee wordt omgegaan. De buisjes van de stokken kunnen in dat geval verbuigen waardoor de tent een atypische vorm krijgt.

Als je een tent koopt bij Soellaart zit er vaak een reparatiesetje bij. Hierin zit een buisje dat je over een te repareren plek heen kunt schuiven en vast kunt tapen voor extra stevigheid. Dit is een tijdelijke oplossing die hulp biedt tijdens je vakantie. Ben je eenmaal terug, dan kun je de tentstok vervangen. 

Gebroken elastiek tentstok

Mocht het elastiek stuk gaan (knappen of door ouderdom), dan kun je zelf het elastiek vervangen. Op de meeste stokken zit een dopje dat je eraf kunt draaien. Rijg het elastiek door de stokken en maak aan de uiteinden een knoopje. Zorg dat het elastiek goed op spanning staat.

Lekkage tentdoek

Is je tent lek? Dan kun je de tent zelf waterdicht maken. Hiervoor hebben we verschillende middelen die je afhankelijk van het materiaal kunt gebruiken. Is je tent gemaakt van een mengweefsel zoals katoen en polyester? Impregneer je tent dan met Pretentine. De waterproofing en UV spray van NIKWAX is geschikt voor synthetisch textiel. Gebruik de spray van DWS outdoor voor een snelle fix als je tent op een plek lekt. Wil je meer weten over het waterdicht maken van tenten, lees dan het blog Eerste hulp bij een lekkende tent.

Winkelhaak in tentdoek

Een winkelhaak in je tent is vervelend, maar betekent niet het einde. Je kunt het zelf oplossen door er een plaksticker op te plakken (vanaf de onderkant). Heb je een grote winkelhaak, kom dan naar de winkel zodat we samen naar de beste oplossing kunnen zoeken. 

Lek grondzeil

Ook je grondzeil kan naar verloop van tijd gaan lekken. Als het grondzeil vastzit aan je binnentent, zet de tent dan eerst op. Doe een ruime hoeveelheid tentvloerafdichtingsmiddel van het merk McNett aan je blokkwast en smeer de bovenkant van het grondzeil in. Laat deze vervolgens even drogen. 

 

Veel succes en neem contact met onze experts op als je nog vragen hebt! Download ook onze handout hier.

Rob

Outdoorspecialist

Als er iemand iets weet over kamperen en hardware, dan is het Rob wel. Van tenten tot gasbranders, hij kan je alles vertellen over de producten en hoe je ze het beste kan onderhouden. Wil advies over een tent of andere kampeerbenodigdheden? Vraag dan naar Rob!